Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyraziste i pożywne placki z cukinii. 3 dodatki robią ogromną różnicę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.09.2022 10:53

Wyraziste i pożywne placki z cukinii. 3 dodatki robią ogromną różnicę

Wyraziste i pożywne placki z cukinii. 3 dodatki robią ogromną różnicę
canva/Timolina

Nie masz pomysłu na obiad? Możesz szybko przygotować placki z cukinii. Są szybkie, smaczne i pożywne. My dodamy do nich trzy niezwykłe składniki, dzięki którym szybciej niż zwykle znikną z talerzy. Wzbogacimy je mianowicie serem feta, szczypiorkiem i przyprawą curry. Będzie pysznie.

Placki z cukinii zwykle doprawiamy cebulą, czosnkiem, koperkiem i posiekaną natką pietruszki. Przygotowane w ten sposób są bardzo smaczne, warto jednak spróbować nowych smaków i przyrządzić je nieco inaczej. Potrawa z fetą, szczypiorkiem i przyprawą curry będzie hitem na Twoim stole.

Na placki z cukinii najlepsza będzie świeża, młoda cukinia. Młode warzywo zetrzyjmy całe. Jeśli jednak mamy w domu starszą cukinię, najpierw obierzmy ją z twardej skóry. Cukinia jest warzywem wodnistym, dlatego też po starciu oprószmy ją solą i odstawmy na 15-20 minut, a wtedy wypłynie z niej nadmiar soku.

Odsączenie cukinii z nadmiaru wody to kluczowy etap podczas przygotowywania placków z cukinii. Jeśli nie odciśniemy jej dokładnie, ciasto rozwarstwi się na patelni. Bardzo ważne jest również tarcie cukinii — warzywo trzemy na małych oczkach, cukinia starta inaczej również niekorzystnie wpłynie na ciasto.

Wyraziste i pożywne placki z cukinii

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia ok. 50 dag

  • 1 mała cebula

  • 3 duże ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • 1/2 pęczka szczypiorku

  • 13 dag sera feta

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak zrobić placki z cukinii z 3 niezwykłymi dodatkami?

Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, posól i odstaw, żeby puściła sok. W tym czasie posiekaj szczypiorek i cebulę, przeciśnij przez praskę czosnek i pokrusz fetę.

Następnie odlej i odciśnij z niej sok, dodaj jajko, mąkę, proszek do pieczenia, szczypiorek, curry, fetę, cebulę i czosnek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę wykładaj na rozgrzany olej, smaż po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.

Przygotuj również placki bananowe, będą idealne na drugie śniadanie i podwieczorek. Jeśli masz ochotę na równie szybki obiad - tu poznasz przepis na placki z rzepy i marchewki.

Starta cukinia i jajko do placków z cukinii
canva/ Ivannag82

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Tagi: Obiad cukinia Ser