Wyraziste i pożywne placki z cukinii. 3 dodatki robią ogromną różnicę
Nie masz pomysłu na obiad? Możesz szybko przygotować placki z cukinii. Są szybkie, smaczne i pożywne. My dodamy do nich trzy niezwykłe składniki, dzięki którym szybciej niż zwykle znikną z talerzy. Wzbogacimy je mianowicie serem feta, szczypiorkiem i przyprawą curry. Będzie pysznie.
Placki z cukinii zwykle doprawiamy cebulą, czosnkiem, koperkiem i posiekaną natką pietruszki. Przygotowane w ten sposób są bardzo smaczne, warto jednak spróbować nowych smaków i przyrządzić je nieco inaczej. Potrawa z fetą, szczypiorkiem i przyprawą curry będzie hitem na Twoim stole.
Na placki z cukinii najlepsza będzie świeża, młoda cukinia. Młode warzywo zetrzyjmy całe. Jeśli jednak mamy w domu starszą cukinię, najpierw obierzmy ją z twardej skóry. Cukinia jest warzywem wodnistym, dlatego też po starciu oprószmy ją solą i odstawmy na 15-20 minut, a wtedy wypłynie z niej nadmiar soku.
Odsączenie cukinii z nadmiaru wody to kluczowy etap podczas przygotowywania placków z cukinii. Jeśli nie odciśniemy jej dokładnie, ciasto rozwarstwi się na patelni. Bardzo ważne jest również tarcie cukinii — warzywo trzemy na małych oczkach, cukinia starta inaczej również niekorzystnie wpłynie na ciasto.
Wyraziste i pożywne placki z cukinii
Składniki:
1 średniej wielkości cukinia ok. 50 dag
1 mała cebula
3 duże ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżeczka przyprawy curry
1/2 pęczka szczypiorku
13 dag sera feta
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak zrobić placki z cukinii z 3 niezwykłymi dodatkami?
Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, posól i odstaw, żeby puściła sok. W tym czasie posiekaj szczypiorek i cebulę, przeciśnij przez praskę czosnek i pokrusz fetę.
Następnie odlej i odciśnij z niej sok, dodaj jajko, mąkę, proszek do pieczenia, szczypiorek, curry, fetę, cebulę i czosnek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę wykładaj na rozgrzany olej, smaż po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
Przygotuj również placki bananowe, będą idealne na drugie śniadanie i podwieczorek. Jeśli masz ochotę na równie szybki obiad - tu poznasz przepis na placki z rzepy i marchewki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić kultowe czarne kluski? Dodatek nie ma sobie równych
Rozpływające się w ustach maślane ciasto na pierogi. Wykorzystaj sekret doświadczonych kucharek
Aromatyczna kapusta zasmażana po góralsku. Wyróżnia ją 1 uwielbiany składnik
Źródło: doradcasmaku