Placki ziemniaczane smażone z dodatkiem sera żółtego
Placki ziemniaczane w klasycznej wersji są smaczne, warto jednak od czasu do czasu urozmaicać sobie swój jadłospis. Do masy ziemniaczanej dodaj więc odrobinę tartego sera. Dzięki niemu placki będą smaczniejsze i o wiele bardziej sycące.
Może się wydawać, że ciężko w jakikolwiek sposób udoskonalić recepturę placków ziemniaczanych - jadamy je w końcu od lat tak samo. Wystarczy jednak dodać jeden składnik, aby odmienić je o 180 stopni.
Ser sprawia, że po wgryzieniu się w placki czujemy intensywniejszy smak, a ciągnące się nitki są wyjątkowo satysfakcjonujące. Ciężko o smaczniejszą metodę ich przygotowania.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na placki ziemniaczane z serem
Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst , w którym zdradzamy, jak przygotować krokiety, aby nie pękały podczas smażenia. Tutaj prezentujemy sos pasujący do poniższych placków.
Składniki:
-
4 ziemniaki
-
opakowanie żółtego sera
-
1 jajko
-
1 cebula
-
łyżka mąki
-
koperek
-
sól
-
pieprz
-
olej
Zacznij od obrania i umycia kartofli pod bieżącą wodą. Następnie zetrzyj je na tarce o największych oczkach, przełóż na sito i odciśnij z nich nadmiar wody. Tak oporządzone warzywo włóż do dużej miski.
Na tej samej tarce zetrzyj również obraną cebulę oraz ser żółty. Przełóż je do miski z ziemniakami. Dodaj do nich jajko, mąkę, koperek, sól oraz pieprz. Wymieszaj ciasto bardzo dokładnie.
Na patelnie wlej olej i postaw ją na średnim gazie. Gdy tłuszcz będzie wystarczająco gorący, wykładaj na niego porcje ciasta. Smaż placki na złoty kolor z obu stron. Podawaj ze śmietaną. Smacznego.
Źródło: canva/Ryzhkov, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujzkasia