Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane smażone z dodatkiem sera żółtego
canva/ksushachmeister, Getty Images

Placki ziemniaczane smażone z dodatkiem sera żółtego

3 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki ziemniaczane w klasycznej wersji są smaczne, warto jednak od czasu do czasu urozmaicać sobie swój jadłospis. Do masy ziemniaczanej dodaj więc odrobinę tartego sera. Dzięki niemu placki będą smaczniejsze i o wiele bardziej sycące.

Może się wydawać, że ciężko w jakikolwiek sposób udoskonalić recepturę placków ziemniaczanych - jadamy je w końcu od lat tak samo. Wystarczy jednak dodać jeden składnik, aby odmienić je o 180 stopni.

Ser sprawia, że po wgryzieniu się w placki czujemy intensywniejszy smak, a ciągnące się nitki są wyjątkowo satysfakcjonujące. Ciężko o smaczniejszą metodę ich przygotowania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki ziemniaczane z serem

Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst , w którym zdradzamy, jak przygotować krokiety, aby nie pękały podczas smażenia. Tutaj prezentujemy sos pasujący do poniższych placków.

Składniki:

  • 4 ziemniaki

  • opakowanie żółtego sera

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • łyżka mąki

  • koperek

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od obrania i umycia kartofli pod bieżącą wodą. Następnie zetrzyj je na tarce o największych oczkach, przełóż na sito i odciśnij z nich nadmiar wody. Tak oporządzone warzywo włóż do dużej miski.

Na tej samej tarce zetrzyj również obraną cebulę oraz ser żółty. Przełóż je do miski z ziemniakami. Dodaj do nich jajko, mąkę, koperek, sól oraz pieprz. Wymieszaj ciasto bardzo dokładnie.

Na patelnie wlej olej i postaw ją na średnim gazie. Gdy tłuszcz będzie wystarczająco gorący, wykładaj na niego porcje ciasta. Smaż placki na złoty kolor z obu stron. Podawaj ze śmietaną. Smacznego.

Placki ziemniaczane

Źródło: canva/Ryzhkov, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujzkasia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy