Co zrobić, żeby krokiety nie pękały w trakcie smażenia?
Przywierające do patelni krokiety podczas smażenia są wyjątkowo irytujące. Aby temu zaradzić, należy zadbać o odpowiednią konsystencję ciasta. Dzięki temu panierowane krokiety nigdy nie będą przywierać i zachowają swój idealny kształt.
Krokiety stanowią doskonały sposób na wykorzystanie zbyt dużej ilości naleśników oraz produktów, z których w innym wypadku byśmy skorzystali. Jednak aby móc się nimi cieszyć, najpierw należy sporządzić doskonałe ciasto naleśnikowe.
Za rzadkie sprawi, że naleśnik rozpadnie się podczas smażenia - z kolei za duża gęstość negatywnie wpłynie na elastyczność. Perfekcyjne ciasto powinno bez kłopotu spływać z grzbietu łyżki, lecz cienka warstwa powinna na nim pozostawać.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na najlepsze ciasto naleśnikowe
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy, ile czasu można przechowywać wędzoną rybę w lodówce.
Składniki:
szklanka mąki
szklanka mleka
2 jajka
do 3/4 szklanki wody
szczypta soli
2 łyżki oleju
Do miski wbij jajka, połącz je z olejem, solą oraz mlekiem. Mąkę przesiej do miski z resztą składników i zacznij mieszać. Po intensywnym mieszaniu należy sprawdzić konsystencję ciasta.
Jeśli jest zbyt gęste, dolej trochę wody. Po uzyskaniu zadowalającego poziomu można zabrać się za ich smażenie. Rozgrzej patelnie na dużym ogniu i skrop ją odrobiną oleju.
Wylej porcje ciasta i rozprowadź ją po całej patelni. Smaż na średnim ogniu z obu stron, ależ naleśnik złapie odrobinę brązowego koloru. Po usmażeniu sprawdź właściwości naleśnika - w tym momencie możesz dodać więcej mąki lub wody, aby uzyskać dobre ciasto.
Źródło: canva/DAPA Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps.pl