Smakosze.pl
Krokiety

canva/Q77photo, Getty Images

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały w trakcie smażenia?

30 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Przywierające do patelni krokiety podczas smażenia są wyjątkowo irytujące. Aby temu zaradzić, należy zadbać o odpowiednią konsystencję ciasta. Dzięki temu panierowane krokiety nigdy nie będą przywierać i zachowają swój idealny kształt.

Krokiety stanowią doskonały sposób na wykorzystanie zbyt dużej ilości naleśników oraz produktów, z których w innym wypadku byśmy skorzystali. Jednak aby móc się nimi cieszyć, najpierw należy sporządzić doskonałe ciasto naleśnikowe.

Za rzadkie sprawi, że naleśnik rozpadnie się podczas smażenia - z kolei za duża gęstość negatywnie wpłynie na elastyczność. Perfekcyjne ciasto powinno bez kłopotu spływać z grzbietu łyżki, lecz cienka warstwa powinna na nim pozostawać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na najlepsze ciasto naleśnikowe

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy, ile czasu można przechowywać wędzoną rybę w lodówce.

Składniki:

  • szklanka mąki

  • szklanka mleka

  • 2 jajka

  • do 3/4 szklanki wody

  • szczypta soli

  • 2 łyżki oleju

Do miski wbij jajka, połącz je z olejem, solą oraz mlekiem. Mąkę przesiej do miski z resztą składników i zacznij mieszać. Po intensywnym mieszaniu należy sprawdzić konsystencję ciasta.

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli z kiszonym ogórkiem poleca się na obiad, przekąskę i kolację

CZYTAJ DALEJ

Jeśli jest zbyt gęste, dolej trochę wody. Po uzyskaniu zadowalającego poziomu można zabrać się za ich smażenie. Rozgrzej patelnie na dużym ogniu i skrop ją odrobiną oleju.

Wylej porcje ciasta i rozprowadź ją po całej patelni. Smaż na średnim ogniu z obu stron, ależ naleśnik złapie odrobinę brązowego koloru. Po usmażeniu sprawdź właściwości naleśnika - w tym momencie możesz dodać więcej mąki lub wody, aby uzyskać dobre ciasto.

Naleśniki

Źródło: canva/DAPA Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >