Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane z mięsem - tani i sycący obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.01.2022 01:00

Placki ziemniaczane z mięsem - tani i sycący obiad

Placki ziemniaczane z mięsem
canva/Lilechka75

Przepis na placki ziemniaczane inaczej? Placki z mięsem mielonym, suszonym majerankiem, podane z kwaśną śmietaną i natką pietruszki. Danie jest proste w przygotowaniu i genialne w smaku. Jest również bardzo pożywne dzięki sporej zawartości mięsa. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z mięsem, idealne na rodzinny, niezwykły obiad.

Placki ziemniaczane to smaczne, tradycyjne już danie, które często gości na naszych stołach. Danie przygotujesz na wiele sposobów: z cukrem, kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym, gulaszem mięsnym. Placki ziemniaczane z mięsem mielonym to zupełna nowość w mojej kuchni, która szybko stała się hitem. Danie podaj z posiekaną natką pietruszki i śmietaną, a znikną błyskawicznie.

Placki ziemniaczane przygotuj z dużych ziemniaków zeszłorocznych, najlepiej odmian mącznych typu B lub C, jak np. Orlik, Sante, Irys. Odmiany te mają małą ilość wody, a dużo skrobi, dzięki czemu placki są zwarte, nie palą się na patelni i są delikatne w środku z chrupiącą skórką. Z ziemniaków mącznych zrobisz również najsmaczniejsze kluski śląskie i pyzy z mięsem.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad- tu poznasz przepis na wyśmienite placki ziemniaczane z gulaszem, które posmakują każdemu.

Przepis na placki ziemniaczane z mięsem

Składniki na 8-10 placków:

  • 5 dużych ziemniaków zeszłorocznych

  • duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 400 g mięsa mielonego

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • płaska łyżeczka suszonego majeranku

  • łyżka soli

  • pieprz mielony czarny

  • olej rzepakowy do smażenia

  • kwaśna śmietana i natka pietruszki do podania

Jak zrobić placki ziemniaczane z mięsem?

Ziemniaki zetrzyj na tarce, następnie odstaw, aby oddały nadmiar wody. Do miski włóż mięso mielone, dodaj startą na tarce cebulę, czosnek, dopraw majerankiem, wymieszaj. Ziemniaki odsącz przez tetrę i dodaj do masy, dopraw solą, pieprzem, wsyp mąkę, wbij jajka.

Cebula i czosnek do placków ziemniaczanych z mięsem

Źródło zdjęcia: canva/Smoczyslaw

Masę ziemniaczano-mięsną dokładnie wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej sporą ilość oleju i smaż placki po 4-5 minut z każdej strony na średniej mocy palnika. Gotowe placki wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Podaj z kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki.