Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane zawsze smażę na tym tłuszczu. Wszyscy zajadają je aż się uszy trzęsą
Fot. Shutterstock/Victoria Malankina

Placki ziemniaczane zawsze smażę na tym tłuszczu. Wszyscy zajadają je aż się uszy trzęsą

17 listopada 2024

Placki ziemniaczane to od lat nie lada rarytas w moim domu. Ze stołu znikają z prędkością światła. Na czym smażyć placki ziemniaczane? Zawsze stawiam tylko na ten tłuszcz.

Na czym smażyć placki ziemniaczane?

Jakie danie najczęściej przyrządzasz w domu? U mnie wyjątkową popularnością cieszą się placki ziemniaczane . Wychodzą zawsze miękkie i jednocześnie przyjemnie chrupiące. Rodzina się nimi zajada,  danie szybko znika z talerzy.

Czasem wręcz nie nadążam ze smażeniem placków ziemniaczanych . Na czym smażyć placki? Niektórzy wybierają olej. Jednak ja od lat wybieram tylko smalec do smażenia placków ziemniaczanych . Dzięki temu wychodzą pyszne, chrupiące i wszyscy zajadają się nimi, aż się uszy trzęsą.

placki ziemniaczane
Fot. Canva/Marie_ange
Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie najlepiej smakują mi w tym sosie

Jak zrobić placki ziemniaczane smażone na tłuszczu?

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • 3 łyżki smalcu
  • pieprz

Przygotowanie placków ziemniaczanych zacznij od starcia ziemniaków na tarce. No odlewaj wody, ale wsyp mąkę ziemniaczaną . Składniki wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.

Wsyp sól, pieprz i wymieszaj. Na patelni rozgrzej smalec. Łyżką nabieraj masę ziemniaczaną i kładź na dobrze rozgrzaną patelnię . Placki ziemniaczane smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podczas smażenia pamiętaj o uzupełnianiu smalcu na patelni.

Smalec najlepszy do smażenia placków ziemniaczanych

Smalec nie słynie z najlepszych właściwości dla naszego zdrowia. Jednak jego niewątpliwą zaletą jest wysoka temperatura dymienia . To oznacza, że smalec może się nagrzać do wyjątkowo wysokiej temperatury, ale się nie pali. Tym bije na głowę oleje roślinne.

Placki ziemniaczane smażone na smalcu gotowe są szybciej i wchłaniają mniej tłuszczu, na którym się smażą. To ma znaczenie dla smaku, ale też wpływa na wartości odżywcze dania. Tak usmażone placki ziemniaczane będą smakować z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym. Pisaliśmy o Magdzie Gessler, która ruszyła ze sprzedażą produktów sezonowych. Informowaliśmy też o darmowym mięsie z Lidla.

placki ziemniaczane
Fot. Canva/kleiness

Źródło: doradcasmaku.pl

Weź pomidora i naklej taśmę w tym miejscu. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
Te produkty spożywcze podrożeją jeszcze przed Bożym Narodzeniem. Dwucyfrowa cena masła
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy