Placki ziemniaczane zawsze smażę na tym tłuszczu. Wszyscy zajadają je aż się uszy trzęsą
Placki ziemniaczane to od lat nie lada rarytas w moim domu. Ze stołu znikają z prędkością światła. Na czym smażyć placki ziemniaczane? Zawsze stawiam tylko na ten tłuszcz.
Na czym smażyć placki ziemniaczane?
Jakie danie najczęściej przyrządzasz w domu? U mnie wyjątkową popularnością cieszą się placki ziemniaczane . Wychodzą zawsze miękkie i jednocześnie przyjemnie chrupiące. Rodzina się nimi zajada, danie szybko znika z talerzy.
Czasem wręcz nie nadążam ze smażeniem placków ziemniaczanych . Na czym smażyć placki? Niektórzy wybierają olej. Jednak ja od lat wybieram tylko smalec do smażenia placków ziemniaczanych . Dzięki temu wychodzą pyszne, chrupiące i wszyscy zajadają się nimi, aż się uszy trzęsą.
Jak zrobić placki ziemniaczane smażone na tłuszczu?
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
- 3 łyżki smalcu
- pieprz
Przygotowanie placków ziemniaczanych zacznij od starcia ziemniaków na tarce. No odlewaj wody, ale wsyp mąkę ziemniaczaną . Składniki wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.
Wsyp sól, pieprz i wymieszaj. Na patelni rozgrzej smalec. Łyżką nabieraj masę ziemniaczaną i kładź na dobrze rozgrzaną patelnię . Placki ziemniaczane smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podczas smażenia pamiętaj o uzupełnianiu smalcu na patelni.
Smalec najlepszy do smażenia placków ziemniaczanych
Smalec nie słynie z najlepszych właściwości dla naszego zdrowia. Jednak jego niewątpliwą zaletą jest wysoka temperatura dymienia . To oznacza, że smalec może się nagrzać do wyjątkowo wysokiej temperatury, ale się nie pali. Tym bije na głowę oleje roślinne.
Placki ziemniaczane smażone na smalcu gotowe są szybciej i wchłaniają mniej tłuszczu, na którym się smażą. To ma znaczenie dla smaku, ale też wpływa na wartości odżywcze dania. Tak usmażone placki ziemniaczane będą smakować z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym. Pisaliśmy o Magdzie Gessler, która ruszyła ze sprzedażą produktów sezonowych. Informowaliśmy też o darmowym mięsie z Lidla.
Źródło: doradcasmaku.pl