Zrobiłem na próbę taką sałatkę. Jest tak dobra, że podam ją na Wielkanoc

Święta Wielkanocne to czas, który spędzamy z rodziną i bliskimi. Towarzyszy nam przy tym magiczny klimat stworzony przez miłą atmosferę, dekoracje i potrawy, do których zaliczają się między innymi sałatki. Aby zachwycić pozostałych gości, przygotujcie ten przysmak, a na pewno się nie zawiedziecie. Przepis na sałatkę oraz zdjęcia pochodzą z kanału Moje Domowe Jedzenie na You Tube.
Co przygotować na Wielkanoc?
Święta Wielkanocne to jedno z najważniejszych wydarzeń w świecie Kościoła, podczas którego przeżywamy Triduum Paschalne, święcimy pokarmy i świętujemy zmartwychwstanie Chrystusa. Jest to świetna okazja do spotkania z rodziną na wspólny obiad lub świąteczne śniadanie. Dlatego też musimy znać odpowiednie przepisy, aby nasi goście byli wniebowzięci. Co warto przygotować?

Wszyscy dobrze znamy takie sałatki jak jarzynowa, gyros czy wiele innych. One są jak najbardziej w porządku, natomiast miło będzie zaskoczyć rodzinę czymś nowym, czego jeszcze nie próbowali. Dobrym wyborem będzie sałatka zrobiona z jajek i szynki konserwowej.
Ulep kulki z mięsa mielonego i włóż do pieczarek. To danie zasługuje na medalSałatka idealna na Wielkanoc
Wielkanoc to magiczny czas, więc to odpowiednia pora na zrealizowanie czarujących przepisów, szczególnie na pewną sałatkę. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 5 jajek Ugotowanych na twardo
- sól
- pieprz
- szynka konserwowa
- majonez
- ser żółty
- ogórki konserwowe
- groszek konserwowy
- rzodkiewka
- grzybki marynowane
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować ciekawą sałatkę na Wielkanoc?
Sałatka z jajkiem i szynką to idealny wybór na świąteczną przekąskę. Czy istnieje sałatka lepsza niż jarzynowa? Przekonajmy się.
W pierwszej kolejności musimy przygotować składniki. Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na grubych oczkach tarki. Szynkę i ser również. Ogórki natomiast kroimy w drobną kostkę, a marynowane grzybki zostawiamy w całości.

Sałatkę będziemy formować warstwami. Najpierw układamy jajka i doprawiamy solą. Następnie nakładamy szynkę, na której rozprowadzamy dwie łyżki majonezu. Całość posypujemy starym serem żółtym. W kolejnym kroku kładziemy ogórki konserwowe, groszek i rzodkiewkę. Ponownie rozprowadzamy dwie łyżki majonezu po całej powierzchni. Na koniec układamy na samej górze marynowane grzybki. Całość możemy posypać posiekanym szczypiorkiem.
Tak przygotowana sałatka z pewnością zrobi furorę podczas Świąt Wielkanocnych.
Sprawdź przepis na obiad z mięsa mielonego i pieczarek. Zobacz, jak zrobić wielkanocne makaroniki z kremem.






































