Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zakwas na żurek na Wielkanoc robię metodą 1:1. Tego nauczyła mnie babcia
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.04.2025 22:00

Zakwas na żurek na Wielkanoc robię metodą 1:1. Tego nauczyła mnie babcia

zakwas na wielkanocny żurek
Fot. Canva/Dar1930, Shutterstock/Trofimov Denis

Nie kupuj już gotowego zakwasu na żurek. Najlepszy zrobisz samodzielnie. Ten przepis na zakwas na żur na Wielkanoc mam od swojej babci. Robiła go zawsze z jednego typu mąki i zawsze metodą 1:1. Do przygotowania tradycyjnego zakwasu potrzebujemy wyłącznie 2 składników. 

Nie ma lepszego zakwasu na żurek

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tradycyjnego żurku. W moim rodzinnym domu zawsze podawano go na śniadanie w Wielką Niedzielę, zaraz po święconce. Domowy żurek z jajkiem, kiełbasą i majerankiem smakuje doskonale.

Sekretem doskonałego żurku na Wielkanoc jest oczywiście zakwas. Niektórzy kupują już gotowy produkt w sklepie, inni robią go w domu z dodatkiem czosnku i przypraw. Ja natomiast od lat przyrządzam go tak, jak nauczyła mnie babcia. 

Zakwas na żur przyrządzam wyłącznie z dwóch składników: mąki żytniej razowej typ 2000 oraz wody o odpowiedniej temperaturze. Mąka tego typu ma złożony, pełny smak, a zakwas doskonałą konsystencję.

żurek.jpg
Fot. Canva
1 zasada i wykopiesz czosnek w idealnym momencie. W innym wypadku od razu zgnije

Zakwas na żur wielkanocny z 2 składników

Do przygotowania tradycyjnego zakwasu na żur, oprócz dwóch podstawowych składników potrzebujemy również termometru kuchennego. Najlepszy zakwas powstanie wtedy, gdy mąkę wymieszamy z wodą o odpowiedniej temperaturze.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • przefiltrowana lub przegotowana woda o temperaturze 22-26 stopni C
mąka żytnia.jpg
Fot. Canva

Jak zrobić zakwas na żurek metodą 1:1?

Przygotowanie zakwasu na żurek zacznij od wymieszania mąki i wody w proporcji 1:1. W szklanym, większym słoiku wymieszaj 50 g mąki i 50 ml wody o temperaturze 22-26 stopni C. Ta czynność jest kluczowa, by w następnych dniach powstał doskonały zakwas.

Słoik przykryj czystą ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce na całą dobę. Po tym czasie do naczynia wlej 450 ml wody. Wymieszaj, a następnie wsyp 50 g mąki i połącz składniki. Słoik ponownie przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce.

W czasie, gdy zakwas będzie fermentował, codziennie przemieszaj go delikatnie łyżką. Zakwas na żur będzie gotowy po 4 dniach. Gotowy zakwas ma lekko kwaśny zapach, a na jego powierzchni pojawią się charakterystyczne pęcherzyki. Konsystencja powinna być puszysta i gęsta.

zakaws.jpg
Fot. Canva