Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zawijaniu, te gołąbki to największa prościzna świata. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.04.2025 06:14

Zapomnij o zawijaniu, te gołąbki to największa prościzna świata. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

gołąbki w sosie
Fot. YouTube/Henia Foks

Takich gołąbków jeszcze w twoim domu nie było. Ich przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, a smak i prostota jest trudna do opisania. Poznaj przepis na proste gołąbki i podaj je na obiad. Domownicy nie będą kryli zaskoczenia, ale też zakochają się w tym smaku. 

Proste gołąbki idealne na obiad

Gołąbki to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Mięsny farsz zawinięty w liście kapusty w towarzystwie sosu pomidorowego jest czymś niezwykłym. Okazuje się, że można przygotować także gołąbki bez zawijania. Pomysł może wydawać się kontrowersyjny, ale daniu w żaden sposób nie można odmówić smaku.

Przygotowanie tych gołąbków jest o wiele prostsze, a także zdecydowanie szybsze. Poniżej znajdziesz przepis, w którym krok po kroku objaśniamy, jak je zrobić na obiad. 

farsz.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Wrzuć do sernika 1.5 łyżki. Na Wielkanoc nikt nie zje innego ciasta, będzie idealnie wilgotne

Proste gołąbki bez zawijania, ale z kapustą

Gołąbki z poniższego przepisu nie są zawijane w kapustę, ale nie oznacza to, że tego składnika w tym daniu zabraknie. Najważniejszymi składnikami jest więc warzywo, mięso oraz kilka innych dodatków, dzięki którym całe danie będzie miało odpowiedni smak. Produktów jest kilka, ale nie kosztują zbyt wiele, a w dodatku większość z nich możesz mieć w swoich zapasach. Sprawdź listę potrzebnych składników, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 marchewka
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • ½ białej kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki
  • 1 pęczek szczypioru
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • woda
  • mielona słodka papryka
  • suszony majeranek
  • pieprz
  • sól
podsmażone gołąbki.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks

Przepis na gołąbki bez zawijania

Przyrządzenie gołąbków rozpocznij od przygotowania warzyw. Cebulę i umytą paprykę drobno posiekaj. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Drobno posiekaj także umytą kapustę. Warzywa przełóż do miski. Dodaj mięso i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dopraw pieprzem, solą, majerankiem i mieloną papryką. Wymieszaj składniki. 

Z masy uformuj podłużne gołąbki, a każdego z nich obtocz w mące. Na dużej patelni rozgrzej olej. Ułóż na nim gołąbki i smaż je, do momentu zarumienienia na brązowy kolor. 

Na patelnię wlej odrobinę wody i dodaj przecier pomidorowy. Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym gotuj przez kilkanaście minut. Danie będzie gotowe, kiedy sos zgęstnieje.

Wypróbuj także nasz inny przepis na obiad z mięsa mielonego oraz dowiedz się, jakie grzyby pojawiły się w lasach

gołąbki w sosie.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks