Zapomnij o zawijaniu, te gołąbki to największa prościzna świata. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

Takich gołąbków jeszcze w twoim domu nie było. Ich przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, a smak i prostota jest trudna do opisania. Poznaj przepis na proste gołąbki i podaj je na obiad. Domownicy nie będą kryli zaskoczenia, ale też zakochają się w tym smaku.
Proste gołąbki idealne na obiad
Gołąbki to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Mięsny farsz zawinięty w liście kapusty w towarzystwie sosu pomidorowego jest czymś niezwykłym. Okazuje się, że można przygotować także gołąbki bez zawijania. Pomysł może wydawać się kontrowersyjny, ale daniu w żaden sposób nie można odmówić smaku.
Przygotowanie tych gołąbków jest o wiele prostsze, a także zdecydowanie szybsze. Poniżej znajdziesz przepis, w którym krok po kroku objaśniamy, jak je zrobić na obiad.

Proste gołąbki bez zawijania, ale z kapustą
Gołąbki z poniższego przepisu nie są zawijane w kapustę, ale nie oznacza to, że tego składnika w tym daniu zabraknie. Najważniejszymi składnikami jest więc warzywo, mięso oraz kilka innych dodatków, dzięki którym całe danie będzie miało odpowiedni smak. Produktów jest kilka, ale nie kosztują zbyt wiele, a w dodatku większość z nich możesz mieć w swoich zapasach. Sprawdź listę potrzebnych składników, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 marchewka
- ½ czerwonej papryki
- 1 cebula
- ½ białej kapusty
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki
- 1 pęczek szczypioru
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej
- woda
- mielona słodka papryka
- suszony majeranek
- pieprz
- sól

Przepis na gołąbki bez zawijania
Przyrządzenie gołąbków rozpocznij od przygotowania warzyw. Cebulę i umytą paprykę drobno posiekaj. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Drobno posiekaj także umytą kapustę. Warzywa przełóż do miski. Dodaj mięso i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dopraw pieprzem, solą, majerankiem i mieloną papryką. Wymieszaj składniki.
Z masy uformuj podłużne gołąbki, a każdego z nich obtocz w mące. Na dużej patelni rozgrzej olej. Ułóż na nim gołąbki i smaż je, do momentu zarumienienia na brązowy kolor.
Na patelnię wlej odrobinę wody i dodaj przecier pomidorowy. Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym gotuj przez kilkanaście minut. Danie będzie gotowe, kiedy sos zgęstnieje.
Wypróbuj także nasz inny przepis na obiad z mięsa mielonego oraz dowiedz się, jakie grzyby pojawiły się w lasach.






































