Smakosze.pl Porady Po deszczu warto się wybrać na grzyby. Lada moment w polskich lasach będzie ich zatrzęsienie
Fot. Shutterstock/Smeilov Sergey

Po deszczu warto się wybrać na grzyby. Lada moment w polskich lasach będzie ich zatrzęsienie

14 września 2024

W połowie września upalne lato przechodzi w porę deszczową. Miasta obawiają się nadmiernych opadów, ale w lasach jedyna powódź, jaka grozi, to potop grzybów. Których i kiedy można szukać po deszczu? Wszystko wyjaśniamy w poniższym tekście.

Jak grzyby po deszczu

Grzybiarstwo to ulubiona rozrywka zapewne setek tysięcy Polaków . Niektórzy twierdzą wręcz, że mamy je w genach. O ich obecności w naszej kulturze świadczy choćby powiedzenie, że coś mnoży się jak grzyby po deszczu.

Jednak czy rzeczywiście grzybów należy szukać właśnie po opadach ? Wilgoć należy oczywiście do ich sprzymierzeńców. Jednak prócz niej liczą się jeszcze inne czynniki, jak choćby temperatura i czas.

kurki

Naleśniki biszkoptowe to prawdziwe niebo w gębie. Przepis na ciasto zdradziła mi babcia

Ile dni po deszczu rosną grzyby

I tak, do rozwoju większości grzybów potrzebna jest nie tylko wilgotność, lecz także odpowiednia temperatura . Dlatego właśnie większość gatunków najczęściej spotykamy jesienią. Ciepła gleba i powietrze jeszcze po lecie zapewniają temperaturę pokojową lub nieco wyższą. A taką właśnie lubią grzyby.

To właśnie wtedy, kiedy dostaną dodatkowo nieco wody, owocują. Na grzyby nie ruszamy jednak od razu po opadach. Lepiej odczekać co najmniej ok. dwa dni, by grzybnia miała szansę wydać owoce. Na niektóre poczekamy nawet tydzień po deszczu.

Kiedy szukać grzybów

Jednym z najszybciej rosnących gatunków grzybów kurki . Tych można szukać właśnie dwa dni po opadach. Trzy dni potrzebują gąski . Ale podgrzybkom nie spieszy się – pojawią się po ok. tygodniu po opadach.

Jeszcze dłużej owocują borowiki . Ten rzadki i cenny okaz spotkamy w odpowiednim stanowisku (głównie w pobliżu dębów) dopiero po ok. 10 dniach po tym, jak grzybnia zostanie odpowiednio nawodniona.

Wypróbuj też przepisy na naleśniki biszkoptowe i kiszonego pora .

borowik

Zamiast mrozić pora, układam go w słoikach. Do zup i dań mięsnych nie ma lepszego dodatku
Wachowicz zalewa nim herbatniki i wkłada do lodówki. To ciasto bez pieczenia bez konkurencji, jest tak dobre
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy