Naleśniki biszkoptowe to prawdziwe niebo w gębie. Przepis na ciasto zdradziła mi babcia
Oto przepis na naleśniki biszkoptowe – tak delikatne, że można porównać je do lekkiego deserowego ciasta. Bardziej pasują do słodkich niż słonych śniadań. Z serem i konfiturami będą jednak niezastąpionym posiłkiem.
Naleśniki biszkoptowe
Swoją nazwę naleśniki biszkoptowe zawdzięczają lekkości i delikatności. Ciasto na bazie mleka ma rzeczywiście składniki podobne do biszkoptu. Z receptury na to ciasto zapożyczamy jeszcze jedną sztuczkę.
Chodzi oczywiście o ubicie piany z białek przed połączeniem wszystkich składników. Nie wszyscy sięgają po tę technikę nawet piekąc właściwy biszkopt. Jednak taki ruch świetnie napowietrza ciasto i nasze naleśniki biszkoptowe na śniadanie rosną wysokie i puchate.
Zamiast mrozić pora, układam go w słoikach. Do zup i dań mięsnych nie ma lepszego dodatkuDobrze wyrośnięte naleśniki
Podobnie jak w przepisie na biszkopt, nieobowiązkowym, ale zalecanym dodatkiem do naleśników biszkoptowych jest proszek do pieczenia. Można spotkać przepisy zupełnie bez niego, dodajmy jednak połowę zalecanej ilości, czyli 15 g na 1 kg mąki.
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 ml oleju
- Sól, masło klarowane do smażenia
Śniadanie na słodko
Mąkę przesiewamy. Jajka wybijamy, oddzielając białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę.
W misce ubijamy żółtka z cukrem, dolewając porcjami mleko, a także ¾ szklanki wody. Dodajemy pozostałe składniki i łączymy w gładkie ciasto.
Do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie łopatką łączymy składniki. Naleśniki biszkoptowe smażymy na suchej patelni albo na maśle klarowanym, które cieniutką warstewką rozsmarowujemy między porcjami.
Wypróbuj też przepisy na kopytka bez ziemniaków i zapiekaną kapustę.