Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast mrozić pora, układam go w słoikach. Do zup i dań mięsnych nie ma lepszego dodatku
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.09.2024 09:00

Zamiast mrozić pora, układam go w słoikach. Do zup i dań mięsnych nie ma lepszego dodatku

por
Fot. YouTube/ZARAŻENIPASJAMI

Por jest smacznym dodatkiem do surówek i sałatek. Wzbogaca smak dań i sprawia, że jemy je z apetytem. Jak zatrzymać smak tego warzywa na dłużej? Warto pora zamknąć w słoikach. Takie przetwory będą jak znalazł na zimę. 

Por, czyli jedz g dla smaku i zdrowia

Por przyciąga wzrok kolorem i wyróżnia się ostrością. Trudno bez tego warzywa wyobrazić sobie gotowanie rosołu, czy przyrządzanie surówek. Warzywa podkręca smak potraw i zapewnia nam zdrową porcję witamin. Bogaty jest w żelazo, magnez, witaminę C, E, A i K. Zwykle pora mrozimy, jednak jest inny sposób na jego przechowywanie.

Warto pora pokroić i zamknąć w słoikach. Do warzywa dodajemy sól i układamy w misce poszczególne warstwy. Czeka nas sporo krojenia, ale warto się natrudzić, bo efekt jest znakomity. Zdrowy, pyszny por będzie idealny na zimę. Można dodać go do zup i sałatek. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Zarażeni Pasjami. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

por
Fot. YouTube/ZARAŻENIPASJAMI
Wachowicz zalewa nim herbatniki i wkłada do lodówki. To ciasto bez pieczenia bez konkurencji, jest tak dobre

Jak zrobić przetwory z pora na zimę?

Składniki:

  • pory w całości
  • sól

Przygotowywanie przetworów zacznij od dokładnego umycia porów. Z warzyw odkrój korzenie i  przekrój go na pół na łączeniu zielonej części z białą. Zieloną część jeszcze dokładnie umyj, bo w niej znajduje się ziemia. Natomiast białą część przekrój wzdłuż. Trzeba też ją umyć.

Teraz pokrój pora w półkrążki. Przełóż go do dużej miski, przesyp solą i układaj kolejne warstwy warzywa. Pamiętaj o sypaniu soli. Por później puści wodę. Tak przygotowane warzywo z solą odstaw na 2-3 godziny. W tym czasie mieszaj je kilkakrotnie. Gdy pojawi sie woda, to znak, że pora trzeba już nałożyć do słoików.

Por ze słoików najlepszy

Posiekanego pora z solą nałóż do słoików. Dociśnij go łyżką, by był bardzo ubity. Pamiętaj, że później po otwarciu słoików, należy pora opłukać. Jest bardzo słony i trzeba pozbyć się nadmiaru soli. Por w słoikach odstawiamy w chłodne miejsce.

Warzywo można używać do zupy i już jej nie solimy, bo por jest dość słony. Przetwory przydadzą się do mięs, zapiekanek i surówek. Smaczny i zdrowy por będzie jak znalazł na zimę. Doda smaku potrawom i zapewni zdrową porcję witamin. Pisaliśmy o tym, jak przygotować pyszny sernik na zimno. Radziliśmy, jak zrobić pieczone ziemniaki ze smaczną niespodzianką. 

por
Fot. YouTube/ZARAŻENIPASJAMI