Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz zalewa nim herbatniki i wkłada do lodówki. To ciasto bez pieczenia bez konkurencji, jest tak dobre
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.09.2024 07:00

Wachowicz zalewa nim herbatniki i wkłada do lodówki. To ciasto bez pieczenia bez konkurencji, jest tak dobre

Wachowicz i ciasto kokosowe
fot. facebook.com/ewawachowiczofficial

To fantastyczne i szybkie ciasto kokosowe obywa się bez pieczenia. Po nocy w lodówce wygląda spektakularnie i spodoba się każdemu, kto lubi smak kokosów.

Niedoceniane kokosy

Choć nazywamy go orzechem, kokos to owoc palmy kokosowej, a pomyłka pochodzi stąd, że jego skórka jest tak naprawdę twardą skorupką. Ostatnimi czasy, dzięki zwiększonej popularności kuchni azjatyckiej, częściej używamy jego mleka i wyrabianego z niego tłuszczu. Ale i wiórki kokosowe nie odeszły w zapomnienie. Łatwo dostać je w sklepach i warto po nie czasem sięgnąć – choćby by przyrządzić to świetne ciasto kokosowe.

Przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz. Specjalistka od kuchni prostej i przyjemnej Ma pomysł, jak przyrządzić ciasto, którego nie trzeba piec. W przepisie użyjemy ¼ kilograma wiórków kokosowych. I dobrze, bo te nie-orzechy są naprawdę zdrowe.

ciasto kokosowe warstwowe

Weź ziemniaki i posyp je serem. Takiej wyżerki jeszcze nie próbowałeś

Zbawienne kokosy

Orzechom kokosowym przypisuje się wszechstronne korzyści zdrowotne. Przede wszystkim mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Mają też regulować pracę serca. Wachowicz w swoim przepisie łączy je z migdałami, które z kolei działają antyoksydacyjnie, a nawet łagodzą objawy choroby Alzheimera.

Składniki

  • 200 g herbatników białych lub czekoladowych
  • 300 g masła
  • 40 ml spirytusu
  • ½ l mleka
  • Torebka budyniu śmietankowego
  • 2 jajka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 200 g wiórków kokosowych (plus do posypania ciasta)
  • 100 g migdałów
  • Tabliczka czekolady do polania ciasta
  • Łyżeczka soli

Ciasto kokosowe Ewy Wachowicz

W połowie szklanki mleka wymieszać budyń z roztrzepanymi jajkami. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i wiórkami kokosowymi. Do gotującego się mleka dodać budyń z jajkami. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystudzenia.

Migdały sparzyć, obrać ze skórek i posiekać. Dodać je do stygnącej masy. Masło utrzeć z solą, aż będzie jasne i puszyste. Dodając po łyżce, łączyć je z budyniem mieszając robotem kuchennym. Pod koniec mieszania dodać spirytus.

Blaszkę o wybranym rozmiarze wyściełać folią lub papierem do pieczenia i wyłożyć warstwą herbatników. Wylać na nie część masy, rozprowadzić i znów ułożyć herbatniki. Czynność powtarzać, aż zużyjemy całą masę. Na górze układamy ostatnią warstwę herbatników

Ciasto odstawiamy na noc do lodówki, by dobrze stężało. Po wyjęciu z lodówki polewamy ciasto czekoladą rozpuszczoną w kąpieli parowej i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Wypróbuj też przepis na słodkie nadziewane bułeczki i faworki w 15 minut.

ciastka kokosowe