Smakosze.pl Przepisy Po prostu wlej jogurt do wrzątku. Efekt nie z tej ziemi
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT

Po prostu wlej jogurt do wrzątku. Efekt nie z tej ziemi

15 września 2024

Proste rozwiązania są najlepsze. Dotyczy to też gotowania i zawsze się sprawdza. Dlatego wlej jogurt do wrzątku. Wkrótce skosztujesz dania, do którego często będziesz wracać.

Placki najprostsze pod słońcem

Nie lubisz długich godzin spędzonych na gotowaniu? W takim razie mam dla Ciebie przepis , który zachwyca prostotą . Ta przynosi też smaczny efekt na talerzu. Z wrzątku, jogurtu i mąki wyczarujesz łatwe i pyszne danie . Mowa o puszystych plackach z patelni.

Wystarczy kilka składników, niewiele pracy w kuchni i znakomite danie jest już gotowe. Możesz podać ja na słono lub na słodko. Pasować tu będzie ulubiona surówka lub słodki twarożek . Wybór należy do Ciebie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Aziza Gotovit. Stamtąd też pochodzi zdjęcie wyróżniające i inne zdjęcia użyte w artykule.

placki
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT
Weź tarkę i zmrożoną pierś z kurczaka. Wyjdzie z tego przysmak, który pokocha twoja rodzina

Jak zrobić placki z jogurtu?

Składniki:

  • 200 g wrzątku
  • 200 g gęstego jogurtu
  • 250 g mąki
  • szczypta soli

Przygotowanie dania zacznij od wlania wrzątku na patelnię. Dodaj do niego wrzątek, wymieszaj i gotuj 5 minut. W tym czasie często mieszaj wodę z jogurtem. Po upływie tego czasu zdejmij patelnię z ognia.

Wsyp mąkę, sól i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do miski i wyrabiaj. Gotowe ciasto pokrój na mniejsze kawałki, uformuj z nich kulkę i rozwałkuj . Dość cienkie placki smaż na patelni. Gdy stanę się puszyste, wyłóż na talerz i podawaj.

Placki, że palce lizać

Placki wychodzą puszyste i pełne smaku. Zawsze się udają i są proste w przygotowaniu. Możesz podać je z ulubionymi dodatkami . Pasuje tu słodki dżem, mus czekoladowy, czy twarożek. Placki będą też wyśmienite z dodatkiem surówki, twarożku na ostro, czy mięsa w sosie.

Smakują dosłownie w każdym wydaniu. Z kilku składników zrobisz delikatne danie , które każdy zje ze smakiem. Możesz wziąć je do szkoły lub pracy. Na zimno też będą dobre . Pisaliśmy o tym, jak przygotować napar, który wzmocni odporność. Polecaliśmy przepis na doskonałą zupę z miętą.

placki
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT
Zanim wrzucisz jajka, dodaj 1 składnik. Skorupki nie będą pękać
Ułóż na blasze i rozgnieć szklanką. Moja rodzina za tym szaleje
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy