Po prostu wlej jogurt do wrzątku. Efekt nie z tej ziemi
Proste rozwiązania są najlepsze. Dotyczy to też gotowania i zawsze się sprawdza. Dlatego wlej jogurt do wrzątku. Wkrótce skosztujesz dania, do którego często będziesz wracać.
Placki najprostsze pod słońcem
Nie lubisz długich godzin spędzonych na gotowaniu? W takim razie mam dla Ciebie przepis , który zachwyca prostotą . Ta przynosi też smaczny efekt na talerzu. Z wrzątku, jogurtu i mąki wyczarujesz łatwe i pyszne danie . Mowa o puszystych plackach z patelni.
Wystarczy kilka składników, niewiele pracy w kuchni i znakomite danie jest już gotowe. Możesz podać ja na słono lub na słodko. Pasować tu będzie ulubiona surówka lub słodki twarożek . Wybór należy do Ciebie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Aziza Gotovit. Stamtąd też pochodzi zdjęcie wyróżniające i inne zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić placki z jogurtu?
Składniki:
- 200 g wrzątku
- 200 g gęstego jogurtu
- 250 g mąki
- szczypta soli
Przygotowanie dania zacznij od wlania wrzątku na patelnię. Dodaj do niego wrzątek, wymieszaj i gotuj 5 minut. W tym czasie często mieszaj wodę z jogurtem. Po upływie tego czasu zdejmij patelnię z ognia.
Wsyp mąkę, sól i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do miski i wyrabiaj. Gotowe ciasto pokrój na mniejsze kawałki, uformuj z nich kulkę i rozwałkuj . Dość cienkie placki smaż na patelni. Gdy stanę się puszyste, wyłóż na talerz i podawaj.
Placki, że palce lizać
Placki wychodzą puszyste i pełne smaku. Zawsze się udają i są proste w przygotowaniu. Możesz podać je z ulubionymi dodatkami . Pasuje tu słodki dżem, mus czekoladowy, czy twarożek. Placki będą też wyśmienite z dodatkiem surówki, twarożku na ostro, czy mięsa w sosie.
Smakują dosłownie w każdym wydaniu. Z kilku składników zrobisz delikatne danie , które każdy zje ze smakiem. Możesz wziąć je do szkoły lub pracy. Na zimno też będą dobre . Pisaliśmy o tym, jak przygotować napar, który wzmocni odporność. Polecaliśmy przepis na doskonałą zupę z miętą.