Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zetrzyj korzeń, wsyp do wody i zagotuj. Napar ma takie właściwości, że będziesz pić codziennie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.09.2024 06:00

Zetrzyj korzeń, wsyp do wody i zagotuj. Napar ma takie właściwości, że będziesz pić codziennie

imbir
Fot. Shutterstock/Volodymyr Nik

Pogoda nas nie rozpieszcza. Deszcz, chłód i wiatr sprawiają, że łatwo się przeziębiamy. Dlatego musimy wzmocnić naszą odporność. Tu sprawdzi się napar z korzenia, który kupisz bez trudu. 

Napar na odporność, który działa

Co zrobić, żeby nie chorować? Niestety przed nami sezon na przeziębienia i infekcje. Warto już teraz pomyśleć o wzmocnieniu odporności. Pora działać, by nie dać się chorobom. Naszą odporność wzmocni doskonały napar z korzenia imbiru. Jest on dostępny niemal w każdym warzywniaku i supermarkecie.

Dlatego zaopatrzymy się w korzeń imbiru, który od wieków był wykorzystywany w medycynie. Imbir zawiera ogromną dawkę witaminy C, A, E, K i B9. Korzeń imbiru pełen jest też żelaza, potasu i fosforu. Jest on naturalnym środkiem przeciwzapalnym i antyseptycznym. Doskonale sprawdza się w walce z grypą i przeziębieniem. 

Fot. Canva/grafvision
Fot. Canva/grafvision
Pokrusz czerstwy chleb, dodaj jajko i mleko. Nikt nie zgadnie jaki rarytas z tego wyjdzie

Imbir rozgrzeje i pozwoli wrócić do zdrowia

Imbir uodparnia na wirusy i dodaje witalności. Jeśli chcemy wzmocnić odporność, warto przyrządzić napar z imbiru. Można dodać do niego składniki, które wpłyną na smak naparu. Sprawdzi się tu miód, sok z cytryny, czy goździki. Dobrym wyborem będzie cynamon, masło, kurkuma i pieprz.

Z tych składników przygotujemy złoty napar, który pomoże w walce z chorobą. Okres jesienno-zimowy nie da się nam we znaki. Jeśli pojawi się przeziębienie, przejdziemy je w łagodny sposób i szybko zwalczymy. Poniżej prezentujemy przepis na napar z korzenia imbiru. 

Jak zrobić napar z imbiru?

Korzeń imbiru imbir ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak, by był nią przykryty. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Potem przelewamy z garnka do szklanki. Można też napar przecedzić przez sitko.

Napar jest bardzo prosty w przygotowaniu i skuteczny. Można urozmaicić go innymi, zdrowymi składnikami. Napar z imbiru wzmocni odporność i zapewni nam zdrowie jesienią i zimą. Warto się o to postarać. Pisaliśmy o tym, jakich grzybów możemy niebawem spodziewać się w naszych lasach. Radziliśmy, co zrobić, gdy ciasto francuskie nie chce wyrosnąć. 

napar
Fot. Canva/ildipapp

Źródło: tadar.pl