Po prostu wrzuć majonez do wrzątku. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Jeśli lubisz ciekawe przepisy, to ten właśnie jest dla ciebie. Wystarczy, że wrzucisz majonez do wrzątku, a już wkrótce powstanie pyszne danie z apetycznym farszem. Pieczenie nigdy nie było tak proste i przyjemne.
Majonez do wrzątku, czyli super sztuczka
Zgłodniałeś i zastanawiasz się co wrzucić na przysłowiowy ruszt? W takim razie pora poznać sztuczkę, która odmieni twoje gotowanie . Bardzo ją sobie chwalę i każdemu polecam. Wystarczy wziąć majonez i wrzucić go do wrzątku . Potem trafi tam też mąka.
Dzięki niej zrobisz ciasto , które nadziejesz apetycznym farszem. Zrobiony z ziemniaków i sera żółtego będzie idealny do tej przekąski . Upieczone smakołyki zachwycą każdego, kto po nie sięgnie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Aziza Gotovit. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić ciasto z farszem?
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek majonezu
- 1 ½ szklanki maki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 3 ziemniaki
- 1 łyżeczka masła
- ½ łyżeczki soli
- 100 g sera żółtego
Przygotowanie dania zacznij od wlania wrzątku na głęboką patelnię. Dodaj majonez i wymieszaj. Wsyp mąkę, dodaj sól i cukier . Składniki wymieszaj i cały czas podgrzewaj, przy okazji mieszając. Gdy ciasto stanie się gęste, ugniataj je i przełóż do miski.
Teraz zajmij się farszem. Ugotowane i przestudzone ziemniaki wyłóż do oddzielnej miski. Dokładnie je rozgnieć, posól i dodaj masło. Składniki wymieszaj i farsz odstaw . Wróć do ciasta. Podziel je na 10 mniejszych części. Każdą z części wyrabiaj, rozpłaszcz i nałóż porcję farsz. Ciastu nadaj owalny kształt.
Sztuczka, która daje pyszny efekt
Gotowe porcje ciasta smaż 1 minutę z każdej strony w głębokim oleju, aż stanie się rumiane . Następnie wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Taką przekąskę z farszem z ziemniaków możesz podać z sosem jogurtowym.
Będzie idealna na kolację lub spotkanie ze znajomymi. Mięciutkie i jednocześnie chrupiące ciasto z pysznym farszem będzie się cieszyć dużym powodzeniem . Wszystko dzięki sztuczce, z której warto skorzystać. Majonez wrzucony do wrzątku daje naprawdę smaczne efekty. Pisaliśmy o przepisie Jaśka Kuronia na zupę fasolową. Informowaliśmy o tym, gdzie w Warszawie youtuber zjadł śniadanie z a jedyne 6 zł.