Smakosze.pl Przepisy Po prostu wrzuć majonez do wrzątku. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Fot. YouTube/AZIZAGOTOVIT

Po prostu wrzuć majonez do wrzątku. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

22 sierpnia 2024

Jeśli lubisz ciekawe przepisy, to ten właśnie jest dla ciebie. Wystarczy, że wrzucisz majonez do wrzątku, a już wkrótce powstanie pyszne danie z apetycznym farszem. Pieczenie nigdy nie było tak proste i przyjemne.

Majonez do wrzątku, czyli super sztuczka

Zgłodniałeś i zastanawiasz się co wrzucić na przysłowiowy ruszt? W takim razie pora poznać sztuczkę, która odmieni twoje gotowanie . Bardzo ją sobie chwalę i każdemu polecam. Wystarczy wziąć majonez i wrzucić go do wrzątku . Potem trafi tam też mąka.

Dzięki niej zrobisz ciasto , które nadziejesz apetycznym farszem. Zrobiony z ziemniaków i sera żółtego będzie idealny do tej przekąski . Upieczone smakołyki zachwycą każdego, kto po nie sięgnie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Aziza Gotovit. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

danie
Fot. YouTube/AZIZAGOTOVIT
Polskie naleśniki nie mają do nich podjazdu. To przez 1 składnik, niesamowite

Jak zrobić ciasto z farszem?

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 ½ szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżeczka masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g sera żółtego

Przygotowanie dania zacznij od wlania wrzątku na głęboką patelnię. Dodaj majonez i wymieszaj. Wsyp mąkę, dodaj sól i cukier . Składniki wymieszaj i cały czas podgrzewaj, przy okazji mieszając. Gdy ciasto stanie się gęste, ugniataj je i przełóż do miski.

Teraz zajmij się farszem. Ugotowane i przestudzone ziemniaki wyłóż do oddzielnej miski. Dokładnie je rozgnieć, posól i dodaj masło. Składniki wymieszaj i farsz odstaw . Wróć do ciasta. Podziel je na 10 mniejszych części. Każdą z części wyrabiaj, rozpłaszcz i nałóż porcję farsz. Ciastu nadaj owalny kształt.

Sztuczka, która daje pyszny efekt

Gotowe porcje ciasta smaż 1 minutę z każdej strony w głębokim oleju, aż stanie się rumiane . Następnie wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Taką przekąskę z farszem z ziemniaków możesz podać z sosem jogurtowym.

Będzie idealna na kolację lub spotkanie ze znajomymi. Mięciutkie i jednocześnie chrupiące ciasto z pysznym farszem będzie się cieszyć dużym powodzeniem . Wszystko dzięki sztuczce, z której warto skorzystać. Majonez wrzucony do wrzątku daje naprawdę smaczne efekty. Pisaliśmy o przepisie Jaśka Kuronia na zupę fasolową. Informowaliśmy o tym, gdzie w Warszawie youtuber zjadł śniadanie z a jedyne 6 zł.

danie
Fot. YouTube/AZIZAGOTOVIT
Przekrój w pół i zostaw w ogrodzie. Usuniesz wszystkie ślimaki
Kroję truskawki i zalewam tą masą. To najprostsze ciasto bez pieczenia, zawsze się udaje
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy