Niebywałe, co Jasiek Kuroń wrzuca do fasolowej. Aromatyczny dodatek podkręca smak
Zupa fasolowa to jedno z najbardziej pożywnych dań w swojej kategorii. Ale Jasiek Kuroń pokazał ją od nowej strony. Z jego przepisem jest niezwykle smaczna, a przy tym szybsza w przygotowaniu.
Zupa fasolowa Kuronia
Spadkobierca rodziny od pokoleń kojarzonej z jedzeniem, a zwłaszcza z zupami (przypomnijmy słynną kuroniówkę) pokazał swój przepis na fasolową. Jego receptura jest całkowicie wegańska, jeśli użyjemy bulionu warzywnego. Jest też niezwykła w smaku za sprawą niecodziennego w tym zestawieniu dodatku: cząbru.
To śródziemnomorskie zioło o charakterystycznym smaku rozpowszechnione jest jako dodatek kulinarny w całej naszej części Europy. W Bułgarii jest w pewnym sensie narodowym dodatkiem pod nazwą czubrica. Tam też używa się jej jako dodatku do dań z fasoli.
Zjadł w Warszawie śniadanie za 6 zł. Ciężko uwierzyć, gdzie jest tak tanioZupa z fasoli z puszki
Zupa fasolowa kojarzy się z czasochłonnym daniem. Fasolę przecież trzeba namoczyć, żeby podczas gotowania wydobyć z niej dostateczną miękkość. Jednak i na to Jasiek Kuroń ma sposób: używa fasoli z puszki. Dzięki temu przygotowanie takiej zupy do gotowania trwa dosłownie 10 minut.
Składniki
- 900 g fasoli z puszki
- 2 ziemniaki
- 250 ml passaty pomidorowej
- 2,5 l bulionu warzywnego
- ½ czerwonej papryki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Po 1 łyżeczce wędzonej papryki, ziaren kolendry, kminu rzymskiego, pieprzu ziołowego
- 1 łyżka otartego cząbru
- Ziele angielskie i liście laurowe
- Szczypta startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie zupy z fasoli
Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Wrzucamy je na rozgrzaną w garnku oliwę. Dodajemy 10 ziaren ziela angielskiego i 4-5 liści laurowych. Smażymy, ciągle mieszając, przez kilka minut.
Marchewkę i pietruszkę kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie w plasterki. Paprykę kroimy w paski po wycięciu gniazd nasiennych. Warzywa dodajemy do garnka i smażymy znów przez kilka minut.
Całość zalewamy bulionem i dodajemy przyprawy. Jedną trzecią fasoli miksujemy w blenderze i dodajemy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do gotującej się zupy i gotujemy przez 7-8 minut. Następnie do garnka wlewamy passatę i resztę fasoli. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jasiek Kuroń poleca podawać ją z natką pietruszki i podkręcić jej smak na pikantnie kilkoma kroplami tabasco.
Wypróbuj też przepisy na obiadowe roladki z kurczaka i niecodzienną potrawę z wołowiny – rendang.
Źródło: kuron.com