Smakosze.pl Porady Podgrzej naleśniki w popularnym napoju. Tak delikatnych jeszcze nie jadłeś
YelenaYemchuk

Podgrzej naleśniki w popularnym napoju. Tak delikatnych jeszcze nie jadłeś

12 marca 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Największym zainteresowaniem wśród smakoszy cieszą się miękkie i elastyczne naleśniki. Takie, które bez problemu można nadziewać, czym się lubi i składać wedle upodobań. Nic dziwnego, wszak takie naleśniki są też bardzo smaczne, bo miękkie i soczyste. Jeśli macie problem z przygotowaniem takich właśnie naleśników, zdradzimy Wam prosty patent.

Jak przygotować miękkie i elastyczne naleśniki?

By naleśniki wyszły miękkie i elastyczne trzeba przygotować odpowiednie ciasto, a potem je w stosowny sposób usmażyć. To drugie często jest nie lada wyzwaniem, bo wystarczy chwilę się zagapić, a naleśnik wyjdzie suchy i twardy. Wystarczy jednak zastosować sprytny trik, by przywrócić mu miękkość.

Jak wycisnąć z cytryny więcej soku? 3 najlepsze patenty

Jak zrobić najprostsze ciasto na naleśniki?

Choć ciasto na naleśniki można przygotować na wiele sposobów, to większość osób robi je z mąki, jajek i mleka. Dziś proponujemy tylko małą modyfikację, która sprawi, że naleśniki staną się o wiele zdrowsze niż zwykle.

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej lub razowej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 niepełne szklanki mleka

Przygotowanie miękkich naleśników krok po kroku

Składniki ciasta na naleśniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj mikserem lub rózgą. Odstaw na ok. 15 minut.

Po tym czasie patelnię rozgrzej, posmaruj cienką warstwą oleju i wylewaj na nią niedużą porcję ciasta, wykonując patelnią koliste ruchy.

Gdy naleśnik zrumieni się z jednej strony, obróć go na drugą i dosmaż. Usmażone naleśniki zdejmuj z patelni i układaj na talerzu w stosik.


Trik z mlekiem nie ma sobie równych

W tym momencie zwykle sięgasz po naleśniki, smarujesz je ulubionym farszem i podajesz. My jednak mamy super trik - na głębszą patelnię wylej 1-2 szklanki mleka, w zależności od tego ile naleśników chcesz podgrzać i zagotuj je.

Teraz kładź na patelni krążki naleśników lub naleśniki złożone na cztery i podgrzewaj je na niedużym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie zdejmij naleśniki np. szczypcami i lekko je osącz. I dopiero teraz smaruj je np. konfiturą. Będą miękkie, elastyczne, o fantastycznym, mlecznym smaku.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na ciasto naleśnikowe. Szczególnie polecamy naleśniki bez mąki i mleka , a także naleśniki z 3 składników .

canva/Yulia_Kotina
Zapomnij o jajkach w majonezie. Zalane tym sosem smakują 100 razy lepiej
Wlej 1 szklankę do wrzącej zupy ogórkowej. Wyjdzie jak z restauracji
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy