Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wycisnąć z cytryny więcej soku? 3 najlepsze patenty

Jak wycisnąć z cytryny więcej soku? 3 najlepsze patenty

Sok z cytryny
canva/Africa images

Sok z cytryny świetnie podkreśli smak niejednej potrawy. Warto wiedzieć, jak podejść do wyciskania owocu, by wydobyć go jak najwięcej. Masowanie, przecinanie wzdłuż i ogrzewanie będą bardzo skuteczne. Raz spróbujecie i nie wrócicie do miażdżenia cytryn dłonią.
 

Sprytne sztuczki, które pomogą wydobyć więcej soku z cytryny

Najprostszą taktyką, która zwiększy ilość uzyskanego kwaśnego płynu, jest masowanie owocu. Wystarczy położyć go na blacie i — delikatnie dociskając — przesuwać przez chwilę do przodu i do tyłu. Pomoże to zmiękczyć owoc i ułatwi pozyskanie soku.

Warto później rozciąć owoc wzdłuż zamiast w poprzek. Cząstki będzie łatwiej złapać, a cięcia prowadzone poza środkiem pomogą przebić się przez niektóre elementy, które w innym wypadku dalej magazynowałyby sok mimo wyciskania.

Zadbajmy też o to, by ocieplić cytrynę przed wydobywaniem z niej soku. Wyjęta prosto z lodówki jest twardsza, a zatem trudniej będzie pozyskać kwaśny płyn. Jeśli owoc jest bardzo zimny, można go nawet włożyć na chwilę do mikrofalówki.
 

Zapomnij o jajkach w majonezie. Zalane tym sosem smakują 100 razy lepiej

Jak wycisnąć cytrynę bez sprzętu?

Korzystanie z przeznaczonego do pozyskiwania soku sprzętu jest bardzo wygodne. Zwłaszcza, jeśli mówimy o wyciskarkach automatycznych, które w kilka chwil pomogą nam sporządzić duże ilości płynu z owoców.

Nie zawsze jednak mamy pod ręką choćby i plastikowe urządzenie z kontenerkiem. Jak sobie wtedy poradzić? Warto zastosować technikę znaną szefom kuchni. Polega ona na umieszczeniu jednej dłoni pod połówką cytryny i objęciu jej. W tym czasie drugą ściskamy owoc.

W ten sposób do naczynia przecieka jedynie sok — pestki zostają w naszej ręce. Na koniec dobrze jest jeszcze łyżką docisnąć do środka cytryny, by uwolnić ewentualny sok, który pozostał przy samej skórce.
 

Jak wykorzystać sok z cytryny?

Zastosowań jest znacznie więcej niż najbardziej popularne dodawanie do herbaty. Kwaśny sok stanowi składnik sałatkowego klasyku, czyli sosu winegret. Pomoże też uchronić starte na placki ziemniaki lub jabłka przed ciemnieniem.

Na naszej stronie znajdziecie też wskazówki jak wykorzystać skórki z cytryn. Pomocna z pewnością będzie też technika czyszczenia kuchenki mikrofalowej z zastosowaniem tego owocu.

Wyciskanie soku z cytryny może być prostsze.png
canva/Diana Taliun