Wlej 1 szklankę do wrzącej zupy ogórkowej. Wyjdzie jak z restauracji
Zupa ogórkowa z dodatkiem mleka będzie lepsza niż danie serwowane w niejednej restauracji. Szklanka nabiału wlana pod koniec gotowania sprawi, że ogórki będą smakowały nieco delikatniej, a jej konsystencja stanie się przyjemnie kremowa. Musicie spróbować.
Przepis na zupę ogórkową z mlekiem
Zazwyczaj zabielana kwaśna zupa może być jeszcze smaczniejsza. Zamiast tłustego nabiału dodajcie do niej mleka, a nabierze delikatności i subtelnego słodkiego posmaku. Danie posmakuje każdemu, kto go spróbuje.
Składniki:
- 4 żeberka wołowe
- 2,5 litra wody
- 250 ml mleka
- 8 średnich ogórków kiszonych
- 2 większe ogórki szklarniowe
- 10 drobnych ziemniaków
- 2 spore marchewki
- sól i pieprz w ilości do smaku
- posiekany koperek (opcjonalnie)
Jak przygotować zupę ogórkową? Dodajcie szklankę mleka
Oczyszczone mięso umieszczamy w garnku i zalewamy je wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kwadrans. W międzyczasie usuwamy szumy.
Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dalej gotujemy, w międzyczasie obierając i ścierając na tarce marchewkę. Podobnie rozdrabniamy wszystkie ogórki.
Wszystkie warzywa mieszamy w misce z odrobiną soli i odstawiamy, by puściły wodę. Gdy ziemniaki będę już dość miękkie, odsączamy je i dodajemy do garnka. Gotujemy do czasu, aż marchew nieco zmięknie, a następnie wlewamy mleko. Zupę ogórkową doprawiamy solą oraz pieprzem.
Jak podać zupę ogórkową?
Zazwyczaj zupę ogórkową zabiela się śmietaną. Tym razem jednak nie będzie to konieczne. Warto jednak wrzucić do niej trochę mięsa z żeberek dla urozmaicenia tekstury. Jeśli mamy ochotę, możemy też wsypać świeży koperek dla aromatu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smaczne zupy. Szczególnie polecamy smakowitą pomidorową z czerwoną soczewicą — jest idealna na chłodne dni. Być może skusi was też receptura na nietypowy krem z czerwonej kapusty.