Zapomnij o jajkach w majonezie. Zalane tym sosem smakują 100 razy lepiej
Jajka faszerowane często podaje się z majonezem. Istnieje jednak inny sos, który podkreśli ich smak znacznie lepiej. Pyszna kompozycja marynowanych warzyw, majonezu i przypraw, czyli sos tatarski wzbogaci proste danie. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona.
Przepis na jajka z sosem tatarskim
Sos na bazie majonezu będzie fantastycznym dodatkiem do jaj na twardo. Zawiera chrupiące i wyraziste korniszony i marynowane grzybki, które nadają mu aromatu. Cebulka i musztarda natomiast sprawią, że będzie delikatnie ostry. Mało kto oprze się temu przysmakowi.
Składniki:
- 6 dużych jaj
- 200 g pieczarek marynowanych
- 1 cebulka szalotka
- 150 g korniszonów
- 100 g majonezu
- 1 płaska łyżeczka musztardy delikatesowej
- posiekany szczypiorek
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować jajka w sosie tatarskim?
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Wkładamy je do garnka z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu odmierzamy 8 minut. By sprawnie zakończyć gotowanie, do zdjętego z ognia garnka z jajami wlewamy zimną wodę, a po chwili zmieniamy ją na świeży zimny płyn.
Gdy całkowicie ostygną, obieramy je i przecinamy na połówki. Układamy je na talerzu. W misce łączymy majonez, posiekaną szalotkę, pokrojone drobno grzybki i ogórki oraz musztardę.
Dokładmie je mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sosem dekorujemy jajka, a na koniec posypujemy je posiekanym szczypiorkiem.
Jak podać jajka w sosie tatarskim?
Danie będzie smakowało znakomicie ze świeżym pieczywem. Można dodatkowo posmarować je cienką warstwą masła lub margaryny i oprószyć odrobiną soli lub pieprzu, jeśli lubimy.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jajka. Szczególnie polecamy smakowity omlet na śmietanie. Być może skusi was też receptura na jajko w koszulce. Jest doskonałym dodatkiem do tostów z warzywami.