Smakosze.pl Przepisy Podsmaż jabłka na patelni i zalej ciastem. Najlepszą szarlotkę zrobisz nawet bez piekarnika
Screen z filmu na kanale YouTube Kochen Familie Cool

Podsmaż jabłka na patelni i zalej ciastem. Najlepszą szarlotkę zrobisz nawet bez piekarnika

31 stycznia 2023

Szarlotkę bez pieczenia można wykonać na kilka sposobów. Niesamowicie prosta i szybka wersja wykorzystująca patelnię i kilka prostych składników pozwoli wam w niemal mgnieniu oka przygotować znakomity deser dla całej rodziny. Piekarnik nie bezie konieczny.

Prosta w wykonaniu szarlotka z patelni zachwyci was wyjątkowym smakiem. Deser przygotujecie bardzo sprawnie — wystarczy poddusić owoce z przyprawami i zalać ciastem zrobionym z kilku produktów. Uzyskany smakołyk będzie prezentował się apetycznie. Goście będą zachwyceni.

Przepis na szarlotkę bez pieczenia

Składniki na ciasto:

  • 1 duże jajko

  • 40 g cukru

  • 200 g kwaśnej śmietany

  • 10 g proszku do pieczenia

  • 130 g mąki pszennej

  • cukier puder

Składniki na masę owocową:

  • 1 słodkie jabłko

  • 30 g masła

  • 20 g cukru

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

  • pół cytryny

  • 20 ml wody

Jak zrobić szarlotkę z patelni? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od umycia jabłka i pokrojenia go na plasterki. Wrzucamy je na rozgrzane masło i dusimy z cukrem, aż nieco zmiękną, lecz nie będą się rozpadać. W trakcie wsypujemy cynamon i wlewamy sok wyciśnięty z cytryny.

W misce łączymy jajko z cukrem, proszkiem do pieczenia i śmietaną. Na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę i mieszamy , aż uzyskamy gładką masę. Wylewamy ją na miękkie owoce i smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez 10-12 minut.

Po tym czasie szarlotkę z patelni obracamy i przyrządzamy jeszcze do 7 minut. Przed podaniem deser oprószamy cukrem pudrem. Możemy podać z lodami waniliowymi. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na desery z jabłkami . Szczególnie polecamy prostą i elegancką szarlotkę bez pieczenia . Być może spodoba wam się również pieczona wersja owsianki z tym owocem w roli głównej.

Szarlotka z patelni jest pyszna
canva/Alex150770

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Kochen Familie Cool

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy