Podsmaż jabłka na patelni i zalej ciastem. Najlepszą szarlotkę zrobisz nawet bez piekarnika
Szarlotkę bez pieczenia można wykonać na kilka sposobów. Niesamowicie prosta i szybka wersja wykorzystująca patelnię i kilka prostych składników pozwoli wam w niemal mgnieniu oka przygotować znakomity deser dla całej rodziny. Piekarnik nie bezie konieczny.
Prosta w wykonaniu szarlotka z patelni zachwyci was wyjątkowym smakiem. Deser przygotujecie bardzo sprawnie — wystarczy poddusić owoce z przyprawami i zalać ciastem zrobionym z kilku produktów. Uzyskany smakołyk będzie prezentował się apetycznie. Goście będą zachwyceni.
Przepis na szarlotkę bez pieczenia
Składniki na ciasto:
-
1 duże jajko
-
40 g cukru
-
200 g kwaśnej śmietany
-
10 g proszku do pieczenia
-
130 g mąki pszennej
-
cukier puder
Składniki na masę owocową:
-
1 słodkie jabłko
-
30 g masła
-
20 g cukru
-
1 płaska łyżeczka cynamonu
-
pół cytryny
-
20 ml wody
Jak zrobić szarlotkę z patelni? Znamy prosty przepis
Zaczynamy od umycia jabłka i pokrojenia go na plasterki. Wrzucamy je na rozgrzane masło i dusimy z cukrem, aż nieco zmiękną, lecz nie będą się rozpadać. W trakcie wsypujemy cynamon i wlewamy sok wyciśnięty z cytryny.
W misce łączymy jajko z cukrem, proszkiem do pieczenia i śmietaną. Na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę i mieszamy , aż uzyskamy gładką masę. Wylewamy ją na miękkie owoce i smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez 10-12 minut.
Po tym czasie szarlotkę z patelni obracamy i przyrządzamy jeszcze do 7 minut. Przed podaniem deser oprószamy cukrem pudrem. Możemy podać z lodami waniliowymi. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na desery z jabłkami . Szczególnie polecamy prostą i elegancką szarlotkę bez pieczenia . Być może spodoba wam się również pieczona wersja owsianki z tym owocem w roli głównej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Koniec z mięsem mielonym i ryżem. Chłopska wersja gołąbków jest o niebo lepsza
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/Kochen Familie Cool