Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wykwintna i zdrowa pieczona owsianka z jabłkami. Sekretem jest 1 przyprawa
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.06.2022 20:20

Wykwintna i zdrowa pieczona owsianka z jabłkami. Sekretem jest 1 przyprawa

owsianka
canva/MariaShumova, Getty Images

Szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie, które robi się samo? Z pewnością jest nim wykwintna i zdrowa pieczona owsianka z jabłkami. Sekretem tej prostej potrawy jest aromatyczna przyprawa. Zetrzyj na tarce jabłko, wymieszaj je z płatkami owsianymi, posyp cynamonem i zapiecz. Po 30 minutach możesz zajadać się tym pożywnym rarytasem.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Od niego bowiem zależy, jak ten dzień zaczniemy. Musi więc być pełne energii i wartościowych składników. Niestety rano mamy zwykle mało czasu na długie przygotowywanie posiłku. Dlatego warto skorzystać z dobrych pomysłów, którym z pewnością jest owsianka z piekarnika.

Owsianka niewątpliwie jest bardzo zdrowa, bo dostarcza błonnika, witamin z grupy B i wielu soli mineralnych. Jej wartość odżywczą dopełnia mleko czy jogurt, z którym zwykle łączy się płatki owsiane. Warto też do nich dorzucić owoce i orzechy. Ich smak doskonale podkreśli szczypta cynamonu.

Przepis na pieczoną owsiankę z jabłkami

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jabłka

  • 2/3 szklanki płatków owsianych zwykłych

  • 2/3 szklanki mleka

  • 1-2 łyżki miodu

  • mielony cynamon

  • 1-2 łyżki orzechów, np. włoskich, laskowych

  • masło do formy

Przygotowanie owsianki z piekarnika

Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Płatki owsiane wymieszaj z mlekiem, startym jabłkiem, miodem, cynamonem mielonym i posiekanymi orzechami.

Naczynie do zapiekania lub dwie mniejsze miseczki wysmaruj lekko masłem. Przełóż do niego owsiankę. Nie przykrywaj naczynia.

Owsiankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ją 30-35 minut. Jej wierzch powinien się lekko zrumienić, by płatki były chrupiące.

Wskazówka:

Owsiankę najlepiej wstaw do piekarnika, jak tylko wstaniesz. Zanim się wyszykujesz, będzie gotowa do jedzenia. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na owsiankę z dodatkiem kawy, a także na nocną owsiankę.

owsianka
owsianka

Źródło zdjęcia: canva/manyakotic Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fitsweet