Smakosze.pl Przepisy Podsmażam wątróbkę i dodaję do niej masło. Potrawa dosłownie rozpływa się w ustach
fot. youtube.com/smacznytv

Podsmażam wątróbkę i dodaję do niej masło. Potrawa dosłownie rozpływa się w ustach

20 maja 2024

Prosta zapiekanka, która nie wymaga nawet piekarnika, będzie miłą odmianą dla miłośników mięsnych obiadów. Wątróbka, najłatwiej dostępna i tania z całej kategorii podrobów, to źródło niewyczerpanych inspiracji kulinarnych, co udowadnia ten przepis.

Zapiekanka z wątróbki

Zapiekanki nie bez powodu kojarzą się nam z jedzeniem z kategorii tzw. kuchni ubogiej . Są często sposobem na zrobienie czegoś z niczego, a także wykorzystanie resztek z lodówki. Nawiązuje to do popularnej dziś idei zero waste , czyli zużywania, a w praktyce „tylko” minimalizowania, ilości odpadków.

Ale tradycyjne zero waste obejmuje między innymi wykorzystanie mięs w całym ich asortymencie . Dlatego dzisiaj zmieniamy w doskonałą zapiekankę podroby, a konkretnie wątróbkę drobiową. Przysmak ten dostępny jest w stałej ofercie większości sklepów, jest bogaty w żelazo, witaminy i mikroelementy, a odpowiednio potraktowany ma doskonałą, miękką strukturę i rozpływa się w ustach.

siekanie wątróbki
fot. youtube.com/smacznytv
Lipińska w ostrych słowach o lokalu Gessler. „Ceny z kosmosu, a jedzenie niejadalne"

Miękka wątróbka

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny TV. W ich przepisie wątróbka namaczana jest w mleku i gotowana w wodzie po opłukaniu. Inną czasem stosowaną metodą jest gotowanie jej właśnie w mleku. Ważne jednak, by użyć mleka do zmiękczenia wątróbki i złagodzenia jej charakterystycznego aromatu.

Składniki

  • 800 g wątróbki
  • 200 ml mleka + do namoczenia / gotowania
  • 6 jajek
  • 100 g mozzarelli
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 średnia marchewka
  • Cebulka dymka i mały pęczek koperku
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Zapiekanka z patelni

Wątróbkę zalewamy mlekiem tak, by była przykryta i odstawiamy na 15 minut. Następnie w mleku lub w wodzie obgotowujemy ją przez 10 minut. Odcedzamy i pozostawiamy do przestudzenia.

Trzy jajka gotujemy na twardo. Pozostałe rozbijamy w misce na puszystą masę . Dodajemy posiekane jajka na twardo i dymkę. Cebulę drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach. Oba te składniki podsmażamy na oleju do miękkości i odstawiamy do przestudzenia .

Ostudzoną wątróbkę siekamy w dość grube kawałki. Przerzucamy do miseczki, przyprawiamy solą i pieprzem i zasypujemy łyżką mąki, a następnie dokładnie mieszamy. Przestudzone cebulę i marchewkę łączymy z masą jajeczną. Całość dokładnie mieszamy i łączymy z wątróbką tak, by mięso było dokładnie rozprowadzone w masie.

Zawartość miski wylewamy na rozgrzaną patelnię i pod przykryciem smażymy na średnim ogniu przez kilka minut . Posypujemy startą mozzarellą, a na wierzch nakładamy masło . Pieczemy pod przykryciem jeszcze kilka minut, aż masło się roztopi, a ser stanie ciągnący. Można taką potrawę podać z jogurtem.

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę ziemniaczaną i ciasto malinowa chmurka .

danie z wątróbki
fot. youtube.com/smacznytv
Tylko dziś w Biedronce masło za pół ceny. Skorzystać może każdy, ale jest pewien haczyk
Nigdy o tym nie zapominam, gdy wyrabiam mięso na mielone. 1 dodatek gwarantuje, że wchodzą idealnie mięciutkie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy