Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nigdy o tym nie zapominam, gdy wyrabiam mięso na mielone. 1 dodatek gwarantuje, że wchodzą idealnie mięciutkie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 20.05.2024 10:08

Nigdy o tym nie zapominam, gdy wyrabiam mięso na mielone. 1 dodatek gwarantuje, że wchodzą idealnie mięciutkie

wyrabianie mięsa na kotlety mielone
Shutterstock / Marina-foodblogger

Nie ma chyba nikogo, kto nie znałby smaków klasycznych kotletów mielonych. Nie jest jednak sztuką łatwą usmażyć je idealnie. Od dawna stosuję pewien patent, który gwarantuje im soczystość i miękkość. Wystarczy dodać 1 prosty składnik.

Twarde kotlety mielone odejdą w zapomnienie

Kotlety mielone są pozornie prostym daniem. Nie jest trudno je zrobić, ale do ideału potrzeba odrobiny wiedzy i wprawy. Jeśli kiedykolwiek zrobiłaś twarde kotlety mielone, wiesz, jak potrafi to zepsuć plany obiadowe. Na szczęście poniżej znajdziesz niezawodny sposób na tę kucharską bolączkę. 

Klasyczne dodatki do masy na kotlety mielone obejmują cebulkę, bułkę namoczoną w mleku (lub bułkę tartą) i oczywiście przyprawy. Masę miesza się, porcjuje i smaży na złocisty kolor z obu stron. Ja nigdy jednak nie zapominam o 1 ważnym dodatku, jakim jest…tarty ziemniak.

Wszyscy robią kiszone, a ja wolę te. Takie ogórki to w moim domu przebój

Czemu warto dodawać go do kotletów mielonych?

Z pewnością każda kucharka chociaż raz usmażyła twarde kotlety mielone. Jedzenie ich nie należy niestety do przyjemności. W bardzo prosty i tani sposób możesz pokonać tę trudność. Z pomocą przyjdzie znany i lubiany ziemniak.

Aby mieć pewność, że kotlety po usmażeniu nie wyjdą twarde, należy dodać do nich startego surowego ziemniaka. 1 spore warzywo będzie wystarczające na porcję 500 g mięsa. Po prostu wymieszaj go z resztą składników i uformuj kotlety. Szybko przekonasz się, jaką różnicę zrobi ten niepozorny dodatek.

Przy dodawaniu ziemniaka do kotletów mielonych trzeba pamiętać o 1 szczególe. Kotlety wymagają nieco dłuższego smażenia, niż zwykle. Aby uniknąć przypalenia, wystarczy delikatnie zredukować ogień pod patelnią. Wypróbuj ten sposób już dziś, a nigdy nie zrobisz inaczej.

Co jeszcze można dodać do kotletów mielonych?

Starty surowy ziemniak to mój ulubiony sposób na mięciutkie i soczyste mielone. Nie jest to jednak jedyna metoda. Od zaprzyjaźnionych kucharek wyciągnęłam alternatywne sposoby na to danie. Wybierz tę, która najbardziej ci pasuje.

Do kotletów mielonych można dodać startą i odciśnięta z soku cukinię. Dobrze sprawi się także 1 lub 2 łyżki majonezu. Jeśli nie uśmiecha ci się nadprogramowa porcja tłuszczu w kotletach, zamień majonez na jogurt naturalny.

Koniecznie sprawdź przepis na to ciasto na specjalne okazje. Dowiedz się także, czego, poza kawą, lepiej nie pić na noc.

tarte ziemniaki do kotletów.jpg
Canva / ArtStudio Images