Podwójnie pobudzająca kawa z chili i cynamonem. Idealny początek dnia
Kawa jest nieodłącznym elementem poranka dla wielu z nas. Warto urozmaicić sobie filiżankę naparu, dodając do niej przypraw, które wzmocnią pobudzający efekt. Szczypta chilli nada czarnemu napojowi wyjątkowego aromatu, rozgrzeje oraz przyspieszy metabolizm. Koniecznie spróbujcie.
Po kawę z chilli i cynamonem warto sięgnąć w sezonie wzmożonych zachorowań. Pomoże nam wzmocnić organizm, a przy okazji zachwyci smakiem i rozgrzeje. Dzięki zawartości kapsaicyny napój pobudzi też metabolizm, co jest pożądane w procesie odchudzania. Skusicie się?
Przepis na znakomitą kawę z chilli i cynamonem
Proporcje produktów pozwolą na przyrządzenie dwóch porcji wyjątkowego naparu.
Składniki:
-
4 czubate łyżeczki grubo zmielonej kawy
-
2 szklanki zimnej wody
-
1 laska cynamonu
-
szczypta mielonego chilli
-
3 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy wodę. Wrzucamy do niej cynamon i wsypujemy cukier, jeśli go używamy. Całość podgrzewamy przez 5 do 7 minut.
Kiedy woda zawrze, dodajemy kawę i chilli. Wyłączamy kuchenkę, a garnek przykrywamy pokrywką. Odstawiamy napar na około 7 minut. Kawę przecedzamy przez filtr. Pijemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Wskazówka:
Opcjonalnymi dodatkami są mleko lub bita śmietana i starta na tarce gorzka czekolada. Pamiętajcie jednak, że ich użycie sprawi, że kawa będzie miała znacznie więcej kalorii i konieczne będzie uwzględnienie jej jako deseru w jadłospisie. O poranku lepiej też zrezygnować z tak dużej ilości cukru w spożywanych produktach.
Po inne inspiracje dotyczące przygotowania smacznych i zdrowych naparów zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na prozdrowotne złote mleko oraz idealną w przeziębieniach herbatę z czosnku i imbiru .
Źródło zdjęcia: canva/vivek sharma Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
-
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
-
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: czteryfajery