Pokazała jak pozbyć się pestek z arbuza. Sekret tkwi w krojeniu, szkoda, że wcześniej tego nie znałem
Jest na świecie tyle trików kuchennych, że z pewnością musi być jakiś sposób na pestki w arbuzie, prawda? Otóż jest! Wystarczy „zrozumieć” ten owoc i odpowiednio go pokroić.
Sposób na pestki z arbuza
Pestki w owocach to, obok komarów, łyżka dziegciu w beczce miodu, jakim jest lato. Małe, twarde ziarenka w malinach nie przeszkadzają jednak tak bardzo, a czereśnie i wiśnie łatwo wydrylować, ale co z arbuzem?
Zacznijmy więc może od tego, że pestki arbuza są jadalne, zawierają błonnik i witaminy . Jednak witamin latem mamy pod dostatkiem, a nieprzyjemnie chrzęszczące pod zębami ziarenka wcale nie dodają przyjemności z jedzenia arbuza – zwłaszcza w sałatce (z fetą, miętą, czarnymi oliwkami i oliwą z pierwszego tłoczenia).
Łatwe filetowanie arbuza
Okazuje się, że jest sposób, by łatwiej pozbyć się pestek z arbuza i nie zabrudzić przy tym całej kuchni . Nie chcielibyśmy jednak zbyt wysoko wynosić nadziei czytelników: nie ma jednego miejsca, w które wystarczy ucisnąć , by wszystkie pestki przeprosiły i sobie poszły. Można jednak ułatwić sobie wybieranie ich. Przepisem podzielił się z nami kanał Japan Fruits Channel, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje. Jaki to sposób?
Cały sekret leży w krojeniu. Przyjrzyjmy się więc arbuzowi od środka . Wbrew pozorom nie jest on jednolity. Z owocu odkrawamy „piętki” – górę i dół, tylko by pozbyć się zielonej łupiny. Następnie przekrawamy go na pół, koniecznie w poprzek. Widzimy wtedy, że arbuz dzieli się na trzy cząstki, podobnie jak pomarańcza . Wyraźne linie to jakby „żyły” owocu – nimi transportowana jest woda i składniki odżywcze. I wzdłuż nich znajdują się pestki.
Sposób na pestki
Linie rozchodzą się ze środka, a blisko skórki arbuza zawinięte są w kształt kotwicy. To właśnie wzdłuż tych linii – około centymetra w każdą stronę od nich – należy przeprowadzić cięcia. W ten sposób dzielimy arbuza na dość cienkie plastry.
Część wykrojona ze środka będzie praktycznie pozbawiona pestek – znajdować się będą jedynie w jednym rządku blisko łupiny. Zaś część z liniami to ta, gdzie pestki będą występować obficie, ale większość z nich będzie widoczna. Wtedy z łatwością łyżeczką wyskrobiemy wszystkie do głębokiego talerza. Przy odrobinie wprawy utrata soku i miąższu owocu będzie minimalna.
Wypróbuj też sposób na pieczony schab wieprzowy i sprawdź się w naszym quizie na znajomość tradycyjnych polskich potraw .