Nacinam mięso wieprzowe i wkładam do piekarnika. Taki odświętny obiad podam na Dzień Ojca
To bardzo prosty przepis na odświętną pieczeń z kilku podstawowych składników. Ma tę zaletę, że nie ma z nim dużo stania przy kuchni, a całość wychodzi naraz z piekarnika. Dlatego świetnie sprawdza się w dniach, kiedy bardziej zajmujemy się świętowaniem przy stole niż przy garach – czyli na przykład w Dzień Ojca.
Pieczony schab
Najlepsze pieczenie to takie najprostsze. W tym przepisie wystarczy naciąć schab wieprzowy, upiec w pomidorowej marynacie i dodać odrobinę glazury. Może brzmi to dość skomplikowanie, ale nic bardziej mylnego. Całość zajmuje właściwie tyle czasu co pokrojenie kilku warzyw.
Schab wieprzowy to bardzo wdzięczne do pieczenia mięso. Jest chude, dlatego smażone dość łatwo traci soczystość. Tymczasem pieczone w całości w odpowiedniej marynacie może pozostać miękkie i wilgotne. Dostajemy w ten sposób pyszną potrawę z jednego z najzdrowszych, a przy tym niedrogich mięs łatwo dostępnych w sklepach.
Weź jajko, cebulkę i zioła. Te zapiekane kanapki są 100 razy lepsze od zwykłychObiad na Dzień Ojca
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczne i zdrowe przepisy. Pieczeń przygotowana jest tam z miksem warzyw – wystarczy pokroić w kostkę kilka obranych ziemniaków, marchewek, dodać pora w plastrach i cebulę, polać oliwą i przyprawić tymiankiem. Upieczone razem z mięsem takie warzywa sprawią, że otrzymamy gotowy obiad z jednej blachy.
Składniki
- Kawałek schabu wieprzowego (1-1,5 kg)
- 300 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól, pieprz, tymianek, oregano
- Oliwa
- Pokrojone w kostkę lub w plastry warzywa do pieczenia: ziemniaki, marchew, cebula, bakłażan, cukinia, por
Pieczemy schab na Dzień Ojca
Schab z jednej strony nacinamy w kratkę dość głębokimi cięciami. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem, zawijamy w folię kuchenną i odkładamy na 15 minut.
Na mocno rozgrzaną patelnię wylewamy trochę oleju. Obsmażamy krótko mięso z obu stron, by przyrumieniło się na zewnątrz. Zmniejszamy gaz, a na patelnię dodajemy posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę i wylewamy passatę pomidorową. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano i gotujemy przez chwilę.
Warzywa przygotowujemy do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Na środek blachy wylewamy sos pomidorowy i obtaczamy w nim mięso. Układamy je nacięciem do dołu.
Wokół mięsa na blasze układamy warzywa. Przyprawiamy je solą, pieprzem i tymiankiem i hojnie skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 50 minut.
Blachę wyjmujemy z piekarnika. Mięso obracamy nacięciami do góry. Smarujemy mieszanką miodu z sosem sojowym i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Po wyjęciu dzielimy na porcje po upływie ok. 15 minut, by pieczeń odpoczęła.
Wypróbuj też przepisy na chłodnik litewski Jakuba Kuronia i truskawkowy sernik bez pieczenia.