Nie znam lepszego przepisu na sezonowe ciasto. Robi się błyskawicznie i wychodzi za każdym razem
Do tego prostego przepisu na ciasto z owocami będziesz wracać aż do jesieni. Bez względu na to, czym akurat kusić nas będą stragany, taki sposób podania królujących aktualnie owoców wyeksponuje w nich to, co najlepsze.
Biszkopt z owocami
Kiedy przychodzi pora na sezonowe owoce, podobne przepisy są na wagę złota. Możemy śledzić sezon i prezentować takie ciasto kolejno z coraz to nowymi produktami. Owoce uprawne czy leśne są oczywiście doskonałe same z siebie, ale czasem, zwłaszcza te utrudzone dniem, potrzebują nieco bogatszej oprawy.
Tymczasem takie proste ciasto biszkoptowe jest najlepszą bazą do ukazania ich. Wystarczy w kielichu robota kuchennego pomieszać najprostsze składniki i – bez wyrastania czy wyrabiania – wylać do formy. Biszkopt o waniliowym posmaku z pewnością nie zdominuje głównych bohaterów deseru.
Po dziadku mam sposób na domowy nawóz do truskawek. Owoce rosną po nim jak marzenieOwocowe ciasto
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału AnnieKa, której wersja jest z czarnymi porzeczkami. To podstawowy przepis na biszkopt z proszkiem do pieczenia, autorka zaleca jedynie użycie większej ilości cukru.
Składniki
- 250-300 g owoców sezonowych
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 30 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- Cukier puder do posypania
- Szczypta soli
Ciasto z owocami
Owoce płuczemy i przygotowujemy do ciasta – w zależności od rodzaju szypułkujemy, drylujemy, odrywamy ogonki, a czasem nie robimy nic. Dokładnie osuszamy. Kwaśniejsze można zasypać cukrem pudrem.
Rozdzielamy białka od żółtek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na lśniącą, puszystą masę. Wciąż ubijając, stopniowo dodajemy cukier.
Kiedy masa jest dobrze ubita, wrzucamy do niej pojedynczo żółtka, cały czas mieszając. Na końcu dolewamy jeszcze olej i aromat waniliowy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy ją porcjami do masy, po każdej porcji mieszając szpatułką, by składniki się połączyły.
Biszkopt wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Na wierzch układamy warstwę owoców. Wstawiamy na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gotowe ciasto do smaku posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na zaskakujący deser z owocami i chłodnik litewski Jakuba Kuronia.