Smakosze.pl Przepisy Pokazała w sieci przepis na kapuśniak. Jeden dodatek wywołał prawdziwą burzę
Fot. Shutterstock

Pokazała w sieci przepis na kapuśniak. Jeden dodatek wywołał prawdziwą burzę

30 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Przepis na kapuśniak od influencerki kulinarnej – Natalii Maszkowskiej – rozpętał dyskusję w Internecie. Chodzi o jeden dodatek, który zdaniem komentujących nie powinien znaleźć się w daniu. Kto ma rację i czy zupa z tym składnikiem powinna w ogóle trafić na talerze? Szczegóły znajdziesz poniżej.

Zupa kapuściana wywoła dyskusję

Natalia Maszkwoska znana w mediach społecznościowych jako Nathalae, kilka dni temu opublikowała przepis na kapuśniak na czeską modłę. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie dyskusja, która rozpętał się w komentarzach. Opinię publiczną podzieliła dodana do zupy kapuścianej śmietana. Tak właśnie przyrządza się ją w u naszych sąsiadów, jednak nabiał w kapuśniaku wzburzył wielu internautów.

Do kapuśniaku nie dodaję śmietany, psuje smak – napisała jedna z użytkowniczek.

Dodałam śmietankę i zniszczyła wszystko – dodała inna.

Głos zabrała także sama autorka przepisu, według której zupa z tym dodatkiem jest znakomita.

Serio mega dobre – odpowiedziała w komentarzu Maszkowska.

Nam się ten przepis spodobał na tyle, że postanowiliśmy przedstawić ci go w dalszej części artykułu. Ugotuj według niego kapuśniak, a przekonasz się, jaki jest smaczny.

śmietana.jpg
Fot. Canva/Tosca Whi
Poszedł do restauracji Buddy i Grażynki. W głowie się nie mieści, co powiedzieli pracownicy

Kapuśniak tylko z tym dodatkiem

Zanim zapoznasz się z przepisem, musisz dowiedzieć się, jakie składniki będą ci potrzebne. Niezbędna będzie przede wszystkim kiszona kapusta, ale też ziemniaki, boczek, kiełbasa raz oczywiście śmietana, która podzieliła internautów. Smak całości podkreślą dodane przyprawy. Niezbędne składniki umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją i zobacz, co będzie ci potrzebne.

Składniki:

  • 700 g kiszonej kapusty
  • 150 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • 250 ml śmietany 36%
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki majeranku
  • garść suszonych grzybów
  • ziele angielskie
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na kapuśniak

Przygotowania rozpocznij od obrania cebuli. Następnie pokrój ją małą kostkę. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i również dodaj do garnka. Całość zalej bulionem i gotuj do momentu, aż zmiękną ziemniaki.

Dopiero wtedy dodaj kiszoną kapustę oraz wszystkie przyprawy i grzyby. Wymieszaj składniki. Kiedy się połączą, wlej śmietanę. Całość ponownie wymieszaj i gotuj przez chwilę. Wtedy kapuśniak jest gotowy do podania.

Sprawdź, czy 1 listopada można spożywać mięso oraz zobacz, co można podać w ten dzień na obiad .

Weź ręcznik papierowy i włóż go do piekarnika. Dawno nie widziałem lepszego patentu do kuchni
Już wiadomo, czy w piątek 1 listopada katolicy mogą jeść mięso. Kościół mówi jasno
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy