Pokazała w sieci przepis na kapuśniak. Jeden dodatek wywołał prawdziwą burzę
Przepis na kapuśniak od influencerki kulinarnej – Natalii Maszkowskiej – rozpętał dyskusję w Internecie. Chodzi o jeden dodatek, który zdaniem komentujących nie powinien znaleźć się w daniu. Kto ma rację i czy zupa z tym składnikiem powinna w ogóle trafić na talerze? Szczegóły znajdziesz poniżej.
Zupa kapuściana wywoła dyskusję
Natalia Maszkwoska znana w mediach społecznościowych jako Nathalae, kilka dni temu opublikowała przepis na kapuśniak na czeską modłę. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie dyskusja, która rozpętał się w komentarzach. Opinię publiczną podzieliła dodana do zupy kapuścianej śmietana. Tak właśnie przyrządza się ją w u naszych sąsiadów, jednak nabiał w kapuśniaku wzburzył wielu internautów.
Do kapuśniaku nie dodaję śmietany, psuje smak – napisała jedna z użytkowniczek.
Dodałam śmietankę i zniszczyła wszystko – dodała inna.
Głos zabrała także sama autorka przepisu, według której zupa z tym dodatkiem jest znakomita.
Serio mega dobre – odpowiedziała w komentarzu Maszkowska.
Nam się ten przepis spodobał na tyle, że postanowiliśmy przedstawić ci go w dalszej części artykułu. Ugotuj według niego kapuśniak, a przekonasz się, jaki jest smaczny.
Kapuśniak tylko z tym dodatkiem
Zanim zapoznasz się z przepisem, musisz dowiedzieć się, jakie składniki będą ci potrzebne. Niezbędna będzie przede wszystkim kiszona kapusta, ale też ziemniaki, boczek, kiełbasa raz oczywiście śmietana, która podzieliła internautów. Smak całości podkreślą dodane przyprawy. Niezbędne składniki umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją i zobacz, co będzie ci potrzebne.
Składniki:
- 700 g kiszonej kapusty
- 150 g boczku wędzonego
- 200 g kiełbasy
- 4 duże ziemniaki
- 2 cebule
- 250 ml śmietany 36%
- 4 ząbki czosnku
- 2 l bulionu warzywnego
- 4 liście laurowe
- 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 3 łyżki majeranku
- garść suszonych grzybów
- ziele angielskie
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na kapuśniak
Przygotowania rozpocznij od obrania cebuli. Następnie pokrój ją małą kostkę. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i również dodaj do garnka. Całość zalej bulionem i gotuj do momentu, aż zmiękną ziemniaki.
Dopiero wtedy dodaj kiszoną kapustę oraz wszystkie przyprawy i grzyby. Wymieszaj składniki. Kiedy się połączą, wlej śmietanę. Całość ponownie wymieszaj i gotuj przez chwilę. Wtedy kapuśniak jest gotowy do podania.
Sprawdź, czy 1 listopada można spożywać mięso oraz zobacz, co można podać w ten dzień na obiad .