Pokroiła cebulę i zrobiła z niej efektowną przekąskę. Padniesz z wrażenia
Ten patent na przekąskę cebulową zachwyca swoją prostotą, a zarazem efektownością. Na stole prezentuje się znakomicie i robi wrażenie. Smakowo też zachwyca, a jest banalnie prosty. Warto w ten sposób przygotować cebulę.
Cebulowa przekąska, która zachwyci
Czasem mamy ochotę na coś, co byłoby niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Jednak zjedlibyśmy jednocześnie przekąskę, która byłaby po prostu pyszna. Polecamy niezwykły pomysł na przygotowanie cebuli. Wystarczy dosłownie chwilę, by to warzywo, które chyba każdy ma w swojej kuchni, zamienić w kulinarne arcydzieło. I nie ma w tym cienia przesady.
Ta cebulowa przekąska jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jednak efekt końcowy, zapiera dech w piersiach. Do tego zasmakuje każdemu łasuchowi. Wypróbuj ten przepis, który wywodzi się z Chin i ciesz się smakiem cebulowej przekąski.
Jak zrobić efektowną cebulową przekąskę?
Składniki:
- 2 duże cebule
- mąka ryżowa
- sól
- czarny pieprz
- sól
- papryka
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- tłuszcz roślinny
Obieramy cebule i nacinamy ją wielokrotnie na cząstki, na zakrętce od słoika. Cebula po takich nacięciach ma przypominać kwiat.
Wstawiamy ją na godzinę do miski z wodą.
Do drugiej miski dodajemy jajka, mleko, mieszamy. W innej misce przygotowujemy mąkę ryżową, do której dodajemy przyprawy, czyli czarny pieprz, sól i paprykę. Sypkie składniki mieszamy
.
Ponacinaną cebulę zanurzamy we wcześniej przygotowanym jajku. Dokładnie oblewamy jajkiem jej wnętrze. Następnie cebulę obtaczamy w mące.
W garnku przygotowujemy olej, który podgrzewamy. Kładziemy do niego cebulę i smażymy kilka minut, aż osiągnie złoty kolor. Cebulę wykładamy na talerz i osączamy z nadmiaru tłuszczu.
Sos doda smaku tej cebulowej przekąsce
Gdy nasza cebula jest już na talerzu, możemy przygotować sos, który podkreśli jej smak. Przygotowujemy go z kwaśnej śmietany i koncentratu pomidorowego. Cząstki odrywanej cebuli maczamy w miksturze. Ta przekąska prezentuje się niezwykle efektownie.
Warto dodać, że z racji smażenia nie będzie to danie niskokaloryczne. Jednak cebula ma wiele witamin i minerałów. Zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, do tego bogata jest w witaminy z grupy B i kwas foliowy . Zawiera też sporo potasu, wapnia, żelaza, manganu. Jedzenie cebuli ma korzystny wpływ na pracę serca i obniża ciśnienie tętnicze. Pisaliśmy o sposobie na domowy szczypiorek. Informowaliśmy też o cenach cebuli.
Źródło: YouTube/ @Pysznenastole