Smakosze.pl

Canva/Ivannag82

Jola nie dorzuca do racuchów jabłek. Sięga po wiosenny specjał

26 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Racuchy to danie, które wyśmienicie smakuje o każdej porze roku. Możemy wzbogacić je o przeróżne dodatki, jednak najczęściej sięgamy po owoce. Zazwyczaj są to całoroczne jabłka, jednak wiosną i latem warto wykorzystać sezonowe produkty. Dlatego dziś proponujemy Wam racuchy z rabarbarem. Ich kwaskowy smak doskonale przełamie cukier puder. 

Racuchy z rabarbarem - prawdziwa gratka dla łasuchów

Racuchy mają wielu zwolenników. To szybkie danie możemy przygotować na obiad, ale będą też świetnym pomysłem na podwieczorek czy kolację. Za racuchami przepadają dzieci, jednak i wśród dorosłych to puszyste danie ma swoich wielbicieli. Wszystko dlatego, że puszyste racuchy rozpływają się w ustach i są po prostu pyszne.

Zwykle przyrządza się racuchy z jabłkami. To chyba najbardziej popularna wersja tego lubianego dania. Takie racuchy przygotujemy przez cały rok. Jednak warto wiosną i latem sięgnąć po coś zupełnie nowego. Proponujemy racuchy z rabarbarem. Koniecznie ich spróbujcie.

zamknięta cukiernia Magdy Gessler

Gessler zamknęła cukiernię otwartą w marcu. Czyżby klienci nie dopisali?

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować racuchy z rabarbarem?

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • ½ l zsiadłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 3 łodygi rabarbaru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Do miski wsyp przesianą mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy, cynamon i sodę oczyszczoną. Wszystko wymieszaj, wbij jajka, wlej zsiadłe mleko i rozmieszaj gładką, dość gęstą masę. 

Rabarbar umyj, w razie potrzeby obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż racuchy, aż z obu stron będą rumiane. Podaj posypane cukrem pudrem.

Dlaczego warto jeść rabarbar?

Rabarbar jest skarbnicą witamin A, C i E. Zawiera też fosfor i potas. W Polsce rabarbar uznawany jest za warzywo. Natomiast w Stanach Zjednoczonych za owoc. Rabarbar ma właściwości przeciwzapalne, przeczyszczające, a duże ilości błonnika wspomagają działanie układu trawiennego. 

W naszym portalu znajdziesz też informacje na temat wartości odżywczych rabarbaru , a także ostatnich jego cen

szybkie ciasto

Przełożyła budyniem i zrobiła najszybsze ciasto na Dzień Matki. Lepszego nie kupisz w cukierni

CZYTAJ DALEJ
metamorfoza Katarzyny Dowbor

Przyjęła 2 zasady i zrzuciła 20 kg. Katarzyna Dowbor wygląda o 10 lat młodziej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >