Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jola nie dorzuca do racuchów jabłek. Sięga po wiosenny specjał
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 26.05.2023 18:58

Jola nie dorzuca do racuchów jabłek. Sięga po wiosenny specjał

racuchy z cukrem pudrem
Canva/Ivannag82

Racuchy to danie, które wyśmienicie smakuje o każdej porze roku. Możemy wzbogacić je o przeróżne dodatki, jednak najczęściej sięgamy po owoce. Zazwyczaj są to całoroczne jabłka, jednak wiosną i latem warto wykorzystać sezonowe produkty. Dlatego dziś proponujemy Wam racuchy z rabarbarem. Ich kwaskowy smak doskonale przełamie cukier puder. 

Racuchy z rabarbarem - prawdziwa gratka dla łasuchów

Racuchy mają wielu zwolenników. To szybkie danie możemy przygotować na obiad, ale będą też świetnym pomysłem na podwieczorek czy kolację. Za racuchami przepadają dzieci, jednak i wśród dorosłych to puszyste danie ma swoich wielbicieli. Wszystko dlatego, że puszyste racuchy rozpływają się w ustach i są po prostu pyszne.

Zwykle przyrządza się racuchy z jabłkami. To chyba najbardziej popularna wersja tego lubianego dania. Takie racuchy przygotujemy przez cały rok. Jednak warto wiosną i latem sięgnąć po coś zupełnie nowego. Proponujemy racuchy z rabarbarem. Koniecznie ich spróbujcie.

Gessler zamknęła cukiernię otwartą w marcu. Czyżby klienci nie dopisali?

Jak przygotować racuchy z rabarbarem?

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • ½ l zsiadłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 3 łodygi rabarbaru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Do miski wsyp przesianą mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy, cynamon i sodę oczyszczoną. Wszystko wymieszaj, wbij jajka, wlej zsiadłe mleko i rozmieszaj gładką, dość gęstą masę. 

Rabarbar umyj, w razie potrzeby obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż racuchy, aż z obu stron będą rumiane. Podaj posypane cukrem pudrem.

Dlaczego warto jeść rabarbar?

Rabarbar jest skarbnicą witamin A, C i E. Zawiera też fosfor i potas. W Polsce rabarbar uznawany jest za warzywo. Natomiast w Stanach Zjednoczonych za owoc. Rabarbar ma właściwości przeciwzapalne, przeczyszczające, a duże ilości błonnika wspomagają działanie układu trawiennego. 

W naszym portalu znajdziesz też informacje na temat wartości odżywczych rabarbaru, a także ostatnich jego cen