Smakosze.pl Przepisy Pokrój dynię na plastry, ubij tłuczkiem i zapiecz z przyprawami. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego
YT/Przepisy od Katarzyny

Pokrój dynię na plastry, ubij tłuczkiem i zapiecz z przyprawami. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego

8 listopada 2023

Prosty przepis z dynią sprawdzi się przy wielu okazjach. Dziś jednak zamiast kolejnego deseru zaproponuję wam rarytas, który z powodzeniem zastąpi obiadowe kotlety lub niezdrowe smażone przekąski. Wykonanie jest banalne, a smak nieziemski. Trzeba spróbować.

Dynia piżmowa potrafi zachwycić

W ostatnim czasie dostałam od znajomych dorodną dynię piżmową. Początkowo nie wiedziałam co z nią zrobić. Nie miałam ochoty na kolejną zupę, a sałatek jesienią już staram się unikać. Gdy odkryłam recepturę, którą dziś wam pokażę, byłam w szoku.

Nigdy wcześniej nie ubijałam warzyw tłuczkiem. Postanowiłam jednak przyrządzić pieczoną dynię z prostym sosem. Wszystkie składniki miałam w domu , więc poszło bardzo sprawnie. Zresztą przeczytajcie instrukcję i przekonajcie się sami.

Czosnek pasuje do dyni.jpg
YT/Przepisy od Katarzyny
Zetrzyj ziemniaki, pokrój cebulę i ułóż schab. Rodzina prosi mnie o ten obiad przynajmniej raz w tygodniu

Prosty przepis z dynią piżmową

Pokrojona w plastry dynia, będzie przypominała kotlety. Tym razem jednak nie będziemy jej panierować. Rozbijemy tylko delikatnie, by lepiej przyjęłam oliwę z przyprawami i zapieczemy. Będzie niesamowicie aromatyczna.

Składniki na pieczoną dynię:

  • 1 okazała dynia piżmowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy

Składniki na sos do dyni:

  • 1 drobna cebula szalotka
  • 1 łyżka kaparów z zalewy
  • 50 g gęstej śmietany
  • 25 g majonezu
  • 20 g łagodnego ketchupu

Z niewielkiej liczby produktów można wyczarować nie lada rarytas. Pieczona dynia piżmowa będzie bardzo kremowa. Postępując zgodnie z poniższą instrukcją, uzyskacie znakomite efekty. Warto się skusić.

Jak zrobić pyszną dynię piżmową? W piekarniku

Zaczynam od rozgrzania piekarnika o temperatury 180 stopni Celsjusza. Teraz przystępuję do dokładnego wyszorowania warzywa — będę je piekła w skórce.

Osuszoną dynię kroję w plastry o grubości około 2 cm, usuwając niewielkie gniazdo nasienne znajdujące się w szerszej części warzywa. Końce można zamrozić — będą świetne na zupę.

Na blasze układam pergamin i smaruje go olejem przy pomocy pędzelka — dzięki temu dyniowe kotlety nie będą przywierać. Teraz przystępuję do rozbijania warzywa tłuczkiem.

Odkładam na chwilę, by w miseczce wymieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz gałką muszkatołową. Mieszanką smaruję dynię i układam na niej gałązki rozmarynu. Wstawiam do piekarnika na 30 minut.

Jak podawać pieczoną dynię piżmową?

Do przypominających kotlety dyniowych plastrów świetnie pasuje sos sporządzony ze śmietany, ketchupu, majonezu, kaparów i szalotki. Produkty należy po prostu ze sobą wymieszać, wcześniej siekając cebulę i kwiaty ze słoiczka. Szalotkę można jeszcze namoczyć w odrobinie zalewy z kaparów, by była bardziej miękka.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów z dynią w roli głównej. Sprawdźcie jak zrobić znakomity sernik z jej udziałem — jest kremowy i wprost rozpływa się w ustach. Być może spodobają wam się też proste dyniowe racuchy .

Pyszny przepis z dynią.jpg
YT/Przepisy od Katarzyny
Bosacka wzięła koncentrat pomidorowy i powiedziała całą prawdę. Tego nikt się nie spodziewał
Z tym przepisem rogale świętomarcińskie wychodzą lepiej niż z cukierni. Najważniejsza jest jedna sztuczka
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy