Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jesienią rodzina prosi mnie tylko o takie racuchy. Sekretem ich smaku jest to warzywo

Jesienią rodzina prosi mnie tylko o takie racuchy. Sekretem ich smaku jest to warzywo

Racuchy z dynią
Screen z filmu na kanale YouTube Moja żona gotuje

Racuchy zna chyba każdy. Mało kto jednak wie, że słodkie placki można zrobić nie tylko z jabłkiem. Przetestowałam inny dodatek, a efekty były tak dobre, że teraz rodzina nie chce słyszeć o klasyce.
 

Jesienna słodycz w nowej odsłonie

Racuchy zawsze kojarzyły mi się z jesienią. Wtedy pojawiają się pierwsze smaczne jabłka, które od dawna są wykorzystywane do zrobienia tych placków. Ponieważ jednak lubię kulinarne eksperymenty, musiałam spróbować wykorzystać inny dodatek.

W internecie natrafiłam na przepisy, gdzie jabłko zastępowane było smacznym i obecnie dość tanim warzywem. Jego przygotowanie do smażenia wydało mi się o wiele prostsze niż oczyszczanie jabłek. Usmażyłam placki, a moja rodzina do razu je pokochała. Dziś opowiem wam jak je zrobić.

Masa na racuchy.jpg
canva/Naked King
Ten przepis na buraczki do obiadu dostałam od babci. Nie ma lepszego dodatku do mielonych

Znakomite racuchy z dynią

Lekkie i przyjemne jesienne racuchy z dynią spodobają się nie tylko dzieciom. Puszyste ciasto z po usmażeniu nabiera przyjemnej konsystencji. Nie raz je zrobicie.

Składniki:

  • 300 g dyni
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wiele nie potrzeba, by usmażyć wybitne racuchy z dynią. Obejdzie się bez drożdży i będzie bardzo smacznie. Przekonajcie się sami, czytając opis dostępny w dalszej części artykułu.

Jak zrobić smakowite racuchy? Wykorzystajcie sezon na dynię

Zaczynam od starcia dyni na tarce o większych oczkach. Dodaję do niej jogurt naturalny, przesianą przez sito mąkę pszenną i proszek do pieczenia, proszek budyniowy, cynamon, cukier i sól. Na koniec wbijam jeszcze jajka i dokładnie mieszam składniki.

Gdy już uzyskam gładką masę bez grudek, przystępuję do smażenia. Na patelni rozgrzewam porcję oleju rzepakowego. Teraz przy pomocy łyżki formuję niezbyt duże placki.

Podgrzewam je, aż się zrumienią, a następnie obracam i powtarzam czynność. Gotowe racuchy osuszam z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Jak podawać racuchy z dynią?

Danie jest słodkie, więc pasowała będzie posypka z cukru pudru, dodatkowa porcja jogurtu z owocami lub dowolny dżem. Dobrym pomysłem będzie też posmarowanie racuchów domowym masłem orzechowym.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na słodkie placki. Sprawdźcie jak zrobić sycący rarytas z banana i płatków owsianych. Być może skuszą was też wyśmienite racuchy ze śliwkami.

Dynia na racuchy.jpg
canva/skarau