Smakosze.pl

IG/katarzynabosacka

Bosacka wzięła koncentrat pomidorowy i powiedziała całą prawdę. Tego nikt się nie spodziewał

8 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Po koncentrat pomidorowy sięga wiele osób. Katarzyna Bosacka sprawdziła ostatnio, jak takie działanie może wpłynąć na nasze zdrowie. Wyniki jej poszukiwań były bardzo zaskakujące. Warto je poznać.

Pomidory są zdrowe

O tym, że czerwone warzywo obfituje w wartości odżywcze, wie każdy. Jego spożywanie oprócz witamin A, C i E, potasu czy magnezu dostarczy nam także likopenu — antyoksydantu zwalczającego wolne rodniki i wpływającego pozytywnie na wzrok, skórę, włosy oraz paznokcie.

Możemy więc powiedzieć, że dzięki smacznemu produktowi, jesteśmy w stanie poprawić stan naszego organizmu. Zimą jednak smak pomidorów traci na atrakcyjności.

Dojrzewające w szklarniach warzywo nie jest tak aromatyczne, jak jedzone w lecie, gdy przypada na nie sezon i dojrzewa w słońcu. Wtedy sięgamy po przetwory.

Często decydujemy się na zakup gotowców. Katarzyna Bosacka postanowiła sprawdzić, jakie są konsekwencje takiego działania. Rezultat przeprowadzonego przez nią „kulinarnego śledztwa” jest zaskakujący.

Katarzyna Bosacka  pomidorach.jpg
canva/Armastas
Jak myć pieczarki

Całe życie źle myłam pieczarki, z tą sztuczką robię to o wiele szybciej. Teraz polecam ją każdemu

CZYTAJ DALEJ

Koncentrat pomidorowy nie szkodzi. Wręcz przeciwnie

Bardzo często, myśląc o wprowadzaniu zmian w diecie, chcemy ograniczać produkty przetworzone. O ile taki pomysł zazwyczaj prowadzi do poprawienia naszych nawyków żywieniowych, możemy na takim działaniu również stracić.

Taka sytuacja, jak sprawdziła Katarzyna Bosacka, ma miejsce w przypadku pomidorów. Ekspertka zapoznała się z etykietą trzech wyrobów z popularnego warzywa — przecieru, ketchupu i koncentratu pomidorowego. 

Szybko spostrzegła, że różnią się one zawartością likopenu. Ku jej zdziwieniu, najwięcej miał go koncentrat pomidorowy. 

Katarzyna Bosacka poleca koncentrat pomidorowy

W 100 g skoncentrowanej wersji pomidora sprawdzanego przez edukatorkę było aż 25 mg likopenu. W ketchupie i przecierze wartość ta była nieco niższa - 17 mg.

To wciąż dużo więcej niż podają źródła na temat pomidora świeżego. W nim znajdziemy zaledwie od 1,2 do 6,4 mg tej substancji i ilość będzie zależała od dojrzałości warzywa.

Choć wniosek, by sięgać po przetwory, zamiast po świeże warzywo może wydać się paradoksalny, jest tu pewna logika. W końcu w procesie przetwarzania pomidora z dużej ilości warzyw usuwamy wodę, w gęstym sosie zachowując to, co najcenniejsze.

Jak stosować wyroby z pomidorów?

Na pewno warto po nie sięgać jak najczęściej. Korzystne będzie też połączenie ich ze zdrowym tłuszczem takim jak np. oliwa z oliwek, które doprowadzi do lepszego przyswajania likopenu i innych cennych składników.

Wiedzą o tym zapewne zwolennicy diety śródziemnomorskiej, którzy często wybierają pyszne makarony z sosami np. z bolońskim . Wiedziały też zapewne babcie, które często przygotowywały pomidorówkę . Warto czerpać z tych doświadczeń.

Przepis na schabowego od Strzelczyka

Strzelczyk wziął mięso i pokazał, jak robi schabowego na całą patelnię. Nie do wiary co dodaje do panierki

CZYTAJ DALEJ
Domowy syrop na przeziębienie

Wsadź do słoika kilka składników i mocno potrząśnij. Przy tym syrop z cebuli może się schować

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Dieta

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej
Czytaj więcej >

Dieta

Kroję tanie warzywo i ubijam je z cukrem. Zyskuję doskonały syrop na gardło, jest lepszy, niż ten z cebuli
Czytaj więcej >

Dieta

Dietetycy nie mają żadnych wątpliwości. Wytypowali najzdrowsze smarowidło do chleba
Czytaj więcej >

Dieta

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego
Czytaj więcej >

Dieta

Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości
Czytaj więcej >

Dieta

Gdy łapie mnie przeziębienie, robię sobie ten napój. Katar i kaszel mijają, jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Dieta

Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >