Smakosze.pl Przepisy Pokrój jabłka, ułóż na herbatnikach i zasyp cynamonem. Rodzina co tydzień prosi mnie o to ciasto
fot. Ania Zyśk

Pokrój jabłka, ułóż na herbatnikach i zasyp cynamonem. Rodzina co tydzień prosi mnie o to ciasto

13 lutego 2025
Autor tekstu: Monika Dec

Zapomnij o klasycznej szarlotce i jabłeczniku. To ciasto z jabłkami robi się o wiele szybciej, a smakuje równie dobrze. Przepis popularnej blogerki kulinarnej Ani Zyśk już podbił niejeden stół. Zdradzamy krok po kroku, jak przygotować ten ekspresowy deser.

Ciasto z jabłkami na deser

Szukasz pomysłu na smaczny deser ? Proponujemy pachnące cynamonem ekspresowe ciasto z jabłkami. Danie wręcz rozpływa się w ustach i zachwyca swoim smakiem małych i dużych. Nic dziwnego, skoro jego autorką jest Ania Zyśk.

Ania zdobyła sympatię oraz uznanie internautów, dzięki łatwym przepisom, które są gwarancją wybornego smaku na talerzu. Na naszej stronie znajdziecie też jej słodkości, które warto przygotować na nadchodzący Tłusty Czwartek m.in. szybkie pączki z ciasta francuskiego oraz znakomite faworki . Na nadchodzący weekend polecamy natomiast wyborne ciasto z jabłkami, które strąci z podium nawet takie klasyki, jak szarlotka czy jabłecznik. Poniżej wyjawiamy krok po kroku sposób jego przygotowania.

Projekt bez nazwy - 2025-02-13T155436.573.jpg
fot. Ania Zyśk
Do gotujących się jajek dodaję sok z cytryny. Ten trik odmienił moją kuchnię

Ciasto z jabłkami - lista składników

Do zrobienia naszego deseru potrzebujemy:

  • 2 jajka
  • 180 g mąki
  • 120 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 250 g jabłek
  • 50 g pokruszonych orzechów włoskich
  • 80 g herbatników
  • cukier puder do posypania

Do przygotowania ciasta potrzebna będzie forma o wymiarach 20x20.

Ciasto jabłkowe - wykonanie krok po kroku

  1. Do miski przełóż mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz jajka i mleko w temperaturze pokojowej. Składniki wymieszaj widelcem i odstaw na bok.
Projekt bez nazwy - 2025-02-13T155504.640.jpg
fot. Ania Zyśk

  1. Jabłka pokryj na mniejsze cząstki
Projekt bez nazwy - 2025-02-13T155528.493.jpg
fot. Ania Zyśk
  1. Formę 20 x 20 cm wypełnij herbatnikami, ułóż na nim pokrojone jabłka i posyp je cynamonem. dodaj pokruszone orzechy włoskie i zalej całość przygotowanym ciastem.
Projekt bez nazwy - 2025-02-13T155622.542.jpg
fot. Ania Zyśk
  1. Ciasto piecz w 180 stopniach C (grzanie góra - dół) przez około 40 minut.
Projekt bez nazwy - 2025-02-13T155648.709.jpg
fot. Ania Zyśk
  1. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem i pokrój na mniejsze porcje. Smacznego!
Projekt bez nazwy - 2025-02-13T155713.575.jpg
fot. Ania Zyśk
Biedronka odpaliła petardę. Hit od Gessler o 150 zł taniej
Żadne schabowe, żadne mielone. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy