Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Do gotujących się jajek dodaję sok z cytryny. Ten trik odmienił moją kuchnię
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 13.02.2025 14:47

Do gotujących się jajek dodaję sok z cytryny. Ten trik odmienił moją kuchnię

gotowanie jajek
Fot. Canva/Dzianis Barysa, Getty Images

W mojej lodówce zawsze muszą być jajka. To idealna propozycja na śniadanie, są dodatkiem do wielu zup oraz sałatek. Jednak jak usprawnić obieranie jajek? Ta czynność może być prostsza, niż myślisz.

Dlaczego niektóre jajka tak ciężko obrać?

Kiedy gotujemy jajka na miękko lub twardo nie da się uniknąć obierania ich ze skorupki. Czasem odchodzi ona raz-dwa, kiedy innym razem ciężko się jaj pozbyć. Dlaczego tak się dzieje? Znaczenie ma tutaj między innymi świeżość jajek. Im jajka świeższe, tym białko bardziej kwasowe. To sprawia, że skorupka lepiej przywiera do ugotowanego jajka.

Kolejną kwestią jest czas gotowania. Jeśli jajko gotujemy krótko, białko jest delikatniejsze, przez co skorupka gorzej z niego odchodzi. Jest jednak na to sposób. U mnie całkowicie odmieniło to obieranie jajek.

jajka
Fot. Canva/yipengge, Getty Images Signature
Wlej do ciasta na faworki, wyjdą idealnie chrupiące

Co zrobić, żeby szybko obrać jajka?

Na obieranie jajek jest kilka sposobów. Przede wszystkim zaraz po ugotowaniu jajka warto schłodzić je pod chłodną wodą. Ten trik sprawi, że białko szybko się skurczy, a to ułatwi obieranie.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Czasem nawet po schłodzeniu jajka nie obiera się tak przyjemnie. Na to też jest prosty sposób. Wystarczy do gotującej się wody dodać sok z cytryny. Nie tylko pomoże w czasie obierania, ale też zapobiegnie pękaniu jajka po wsadzeniu go do wody.

cytryna.jpg
fot. Canva

Jajka warto jeść

Wokół jajek narosło wiele mitów. Przez długi czas powtarzano, że jedzenie dużej ilości jajek prowadzi do wysokiego cholesterolu i zapychania żył. W rzeczywistości jajka są bogate w wiele składników odżywczych i wysokiej jakości białko, które warto mieść w swojej diecie.

Gotując jajka w odpowiednio długo z dodatkiem soku z cytryny i chłodząc je pod zimną wodą, obieranie nie będzie już takie nieprzyjemne. Sprawdźcie też nasz przepis na dubajską czekoladę.

obieranie jajka
Fot. Canva/vinicef, Getty Images Pro