Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta sałatka z kukurydzą to strzał w 10. Takiego smaku nikt się nie spodziewa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.02.2025 17:29

Ta sałatka z kukurydzą to strzał w 10. Takiego smaku nikt się nie spodziewa

kukurydza i salaterka
Fot. youtube.com/pannalesia

Ta warzywna sałatka jest inna od tych, które znamy na co dzień. Inny ma kolor, inny też smak. Dominuje w niej specyficzna warzywna słodycz.

Saładka na (dość) słodko

Nasz codzienny podział na warzywa i owoce rozumiemy przeważnie jako różnicę między tym, co słono-kwaśne i tym, co deserowe. Pomijamy oczywisty fakt, że wiele warzyw ma w sobie wiele słodyczy. I wcale nie przeszkadza im to w komponowaniu sałatek, które świetnie pasują do wytrawnych obiadów.

W tej sałatce podbijamy właśnie słodki smak wszystkich wchodzących do niej składników. Dzięki temu, że łączą się ze sobą, każdy z osobna dostaje więcej uwagi. Wykańczamy ją tylko czosnkiem, który także – choć niektórych to zdziwi – świetnie odnajduje się w słodkawych zestawieniach.

mieszanie składników
Fot. youtube.com/pannalesia
Baca odpowiada Książulowi na krytykę, nie jest dobrze. "Zrobiłeś to z premedytacją"

Sałatka z kukurydzy z czosnkiem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Panna Lesia. Używa ona jako oleju oliwy z oliwek. Należy jednak uważać z produktami tego typu – świeżo tłoczona oliwa ma często wyrazisty smak, który może kłócić się z ogólnie słodkim posmakiem całości.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.

Składniki

  • 1 średnia puszka kukurydzy
  • 3 małe ugotowane buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • Ok. 80 g suszonych śliwek
  • 30 ml soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • Sól, oliwa lub olej

Kukurydza, buraki i czosnek

Kukurydzę odsączamy i wrzucamy do salaterki. Ugotowane buraki ubieramy (mogą też być gotowe kupne) i kroimy w drobną kostkę. Podobnie cebulę, którą także dodajemy do sałatki.

Suszone śliwki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki. Do wszystkiego przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce czosnek. Składniki zalewamy sokiem z cytryny, solimy szczyptę i mieszamy.

Po kilku minutach zalewamy sałatkę oliwą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki, by smaki się przegryzły. Podajemy po ok. 15 minutach.

Wypróbuj też przepisy na jabłko w cieście francuskim i surówkę z ogórków kiszonych.

sałatka z buraka i kukurydzy
Fot. youtube.com/pannalesia