Pokrój pory, wrzuć do wody i zagotuj. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Czy lubisz odkrywać nowe smaki w kuchni? Jeśli tak, to polecam przepis z porem w roli głównej. Warzywo gotujemy, korzystamy z jeszcze kilku produktów, a efekt zaskoczy każdego. Spróbuj tego w swojej kuchni.
Zo zrobić z pora?
Por jest pełen witamin i smaku. W swojej kuchni zwykle dodawałam go do sałatek i zapiekanek. Jednak odkąd trafiłam na ten przepis, często w ten sposób przyrządzam pora. Warzywo musimy zagotować, a przyda się też mięso mielone, ryż i przyprawy.
Efekt zaskoczy niejednego smakosza. Z pora i kilku składników przygotujemy mięso mielone zawijane w pora. Pyszne ruloniki z aromatycznym sosem podbiją podniebienia każdego. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Nur'un Nefis Yemek Tarifleri. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
To ciasto zrobisz w 5 minut. Wystarczy pokroić pomarańcze, zalać tą masą i wstawić do piekarnikaJak przyrządzić ruloniki z pora z mięsem mielonym?
Składniki:
- 3 białe części pora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 400 g mięsa mielonego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 150 g ryżu
Przygotowanie ruloników z pora zacznij od pokrojenia białej części pora na 10- centymetrowe kawałki. Przekrój je jeszcze na pół, wrzuć do wody i zagotuj. Następnie gotuj do miękkości, a potem przełóż do miski z zimną wodą. Teraz zrób farsz z mięsem mielonym i ryżem.
Do miski wsyp ryż, dodaj mięso mielone, przyprawy, czosnek, cebulę i natkę pietruszki. Dołóż koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Podziel pora na warstwy i ułóż je na blacie. Nakładaj na każdą warstwę farsz z mięsa i ryżu. Zawijaj w ruloniki i duś w sosie zrobionym z koncentratu pomidorowego, przypraw i wody.
Ruloniki z pora na obiad i kolację
Ruloniki w garnku przygnieć talerzem, by nie wypływały spod sosu. Gotuj wszystko 30 minut. Po upływie tego czasu danie możesz podawać. Ruloniki są mięciutkie i bardzo smaczne. Mięso jest wyraziste w smaku i idealnie łączy się z porem.
Danie wygląda ciekawie i na pewno zaskoczy rodzinę i gości. Czegoś takiego nie jadł jeszcze żaden smakosz. Dzięki temu przepisowi odkryjesz smak pora na nowo. W takiej wersji jest apetyczny i aromatyczny. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zapiekankę za grosze na kilkudniowy obiad. Polecaliśmy też przepis na chrupiące domowe bułeczki.