Smakosze.pl Przepisy Pokrój pory, wrzuć do wody i zagotuj. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu
YouTube/@nurunnefisyemektarifleri

Pokrój pory, wrzuć do wody i zagotuj. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu

16 stycznia 2024

Czy lubisz odkrywać nowe smaki w kuchni? Jeśli tak, to polecam przepis z porem w roli głównej.  Warzywo gotujemy, korzystamy z jeszcze kilku produktów, a efekt zaskoczy każdego. Spróbuj tego w swojej kuchni.

Zo zrobić z pora?

Por jest pełen witamin i smaku . W swojej kuchni zwykle dodawałam go do sałatek i zapiekanek. Jednak odkąd trafiłam na ten przepis, często w ten sposób przyrządzam pora. Warzywo musimy zagotować, a przyda się też mięso mielone, ryż i przyprawy.

Efekt zaskoczy niejednego smakosza. Z pora i kilku składników przygotujemy mięso mielone zawijane w pora. Pyszne ruloniki z aromatycznym sosem podbiją podniebienia każdego. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Nur'un Nefis Yemek Tarifleri. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

por
YouTube/@nurunnefisyemektarifleri
To ciasto zrobisz w 5 minut. Wystarczy pokroić pomarańcze, zalać tą masą i wstawić do piekarnika

Jak przyrządzić ruloniki z pora z mięsem mielonym?

Składniki:

  • 3 białe części pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 150 g ryżu

Przygotowanie ruloników z pora zacznij od pokrojenia białej części pora na 10- centymetrowe kawałki. Przekrój je jeszcze na pół, wrzuć do wody i zagotuj. Następnie gotuj do miękkości, a  potem przełóż do miski z zimną wodą. Teraz zrób farsz z mięsem mielonym i ryżem.

Do miski wsyp ryż, dodaj mięso mielone, przyprawy, czosnek, cebulę i natkę pietruszki. Dołóż koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Podziel pora na warstwy i ułóż je na blacie. Nakładaj na każdą warstwę farsz z mięsa i ryżu. Zawijaj w ruloniki i duś w sosie zrobionym z koncentratu pomidorowego, przypraw i wody.

Ruloniki z pora na obiad i kolację

Ruloniki w garnku przygnieć talerzem, by nie wypływały spod sosu. Gotuj wszystko 30 minut. Po upływie tego czasu danie możesz podawać. Ruloniki są mięciutkie i bardzo smaczne. Mięso jest wyraziste w smaku i idealnie łączy się z porem.

Danie wygląda ciekawie i na pewno zaskoczy rodzinę i gości. Czegoś takiego nie jadł jeszcze żaden smakosz. Dzięki temu przepisowi odkryjesz smak pora na nowo . W takiej wersji jest apetyczny i aromatyczny. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zapiekankę za grosze na kilkudniowy obiad. Polecaliśmy też przepis na chrupiące domowe bułeczki.

por
YouTube/@nurunnefisyemektarifleri
Kucharz pokazał jak zrobić idealne placki ziemniaczane. Jedna porada jest bezcenna, mało kto o tym pamięta
Gotuję makaron, dodaję jajka i w chwilę mam pyszny obiad. Jest tak dobry, że mogłabym go jeść non stop
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy