Kucharz pokazał jak zrobić idealne placki ziemniaczane. Jedna porada jest bezcenna, mało kto o tym pamięta
Placki ziemniaczane powinny być chrupiące i mięciutkie w środku. Jak zrobić je właśnie tak idealne? Przydatny sposób zdradza popularny kucharz Piotr Ogiński. Dzięki jego patentowi placki wychodzą, że palce lizać.
Jak zrobić idealne placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane są daniem, które uwielbiają smakosze. Jednak jak zrobić placki, by wyszły idealnie? Z wyjaśnieniem spieszy popularny kucharz Piotr Ogiński, który kulinarne patenty i przepisy publikuje na swoim kanale YouTube Kocham Gotować.
Według Piotra Ogińskiego placki ziemniaczane musimy zrobić z mączystych ziemniaków. To właśnie one zapewnią nam efekt chrupiącej skórki i mięciutkiego środka w plackach. Jeśli zależy nam na wyjątkowo chrupiącym daniu, to ziemniaki musimy zetrzeć na najgrubszych oczkach. Natomiast puszysty efekt zapewni nam starcie ziemniaków na najmniejszych oczkach.
Gotuję makaron, dodaję jajka i w chwilę mam pyszny obiad. Jest tak dobry, że mogłabym go jeść non stopBezcenna porada kucharza
Piotr Ogiński ujawnia najważniejszą radę dotyczącą przygotowania placków ziemniaczanych. Do startych ziemniaków musimy dodać łyżeczkę soli. Wyciągnie ona wodę z placków i dzięki temu będą one bardziej chrupiące. Warto też dodać cebulę drobno pokrojoną. Jednak oczywiście nie do placków, które chcemy przyrządzić na słodko.
Jeżeli chcemy, by puszyste placki były z dodatkiem cebuli, to powinniśmy ją zetrzeć tak, jak wcześniej ziemniaki na najdrobniejszych oczkach. Wymieszaną masę ziemniaczaną musimy odstawić na minimum 10 minut, by warzywa puściły wodę. Następnie masę przekładamy na sitko, by pozbyć się nadmiaru wody.
Takie placki ziemniaczane czarują smakiem
Odcedzoną masę ziemniaczaną przekładamy do miski i wbijamy 1 jajko. Warto podkreślić, że wodę wylewamy, a na samym dnie zostanie skrobia ziemniaczana. Dodajemy ją do masy, bo dzięki temu placki będą bardzo chrupiące. Istotne jest też, by porządnie wymieszać składniki. Na końcu dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.
Teraz pozostaje nam już tylko smażenie placków ziemniaczanych. Olej musi być bardzo gorący. Placki powinny uzyskać apetyczny złocisty kolor. Znakiem, że musimy je przewrócić na drugą stronę, jest ścięcie ziemniaków i podsmażenie brzegów. Usmażone placki wyjmujemy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by mielone wyszły soczyste. Radziliśmy, jak zrobić pyszne i szybkie pączki.