Smakosze.pl Przepisy Pokrój, rozłóż i zalej tym płynem. Ziemniaki z piekarnika nigdy nie były lepsze
Fot. YouTube/smacznytv

Pokrój, rozłóż i zalej tym płynem. Ziemniaki z piekarnika nigdy nie były lepsze

19 sierpnia 2024

Ziemniaki z piekarnika będą najlepsze do obiadu. Teraz zrobisz je smacznie i szybko dzięki temu przepisowi. Aromatyczny płyn, którym zalejesz warzywa jest tajemnicą smaku tego dania.

Ziemniaki z piekarnika, czyli pomysł na obiad

Co podajesz do obiadu? Ja zwykle serwuję ziemniaki z wody albo kaszę . Wszystko zależy od dania, które trafia na mój stół. Jednak ostatnio przyrządzam ziemniaki z piekarnika. Są mięciutkie, a jednocześnie mają chrupiącą skórkę . Jednak to nie wszystko.

Tajemnicą ich wyśmienitego smaku jest płyn, którym je zalewam. Przygotowuję go z mleka i aromatycznych przypraw. Do tego żółty ser, a ziemniaki z piekarnika nigdy nie były lepsze . Mogą stanowić samodzielne danie. Polecam ten przepis, a podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

ziemniaki
Fot. YouTube/smacznytv
Biorę liście laurowe i wrzucam do gotujących się pierogów. Powód zadziwia każdego

Jak zrobić ziemniaki z piekarnika?

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 200 g sera żółtego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oregano
  • olej roślinny
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie ziemniaków zacznij od umycia ich, obrania i pokrojenia w cienkie plastry. Ułóż je ciasno, jeden plaster obok drugiego na blasze . Posyp serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. Na przemian układaj warstwę ziemniaków i startego żółtego sera.

Teraz zrób aromatyczny płyn, którym zalejesz ziemniaki . Do miski wlej mleko, wsyp sól, pieprz, słodką paprykę i oregano. Składniki wymieszaj. Płynem zalej ziemniaki na blasze. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Ziemniaki z piekarnika pyszne jak nigdy

Gotowe ziemniaki z piekarnika posyp natką pietruszki i podawaj. Są pyszne, pełne aromatu i z dodatkiem roztopionego sera żółtego. Warstwowe danie smakuje tak, że palce lizać. Może być dodatkiem do mięsa, ale równie dobrze będzie smakowało samo.

Możesz zjeść je z ulubioną surówką. Ziemniaki z piekarnika robią wrażenie na każdym, kto ich spróbuje . Tak dobrych jeszcze nie jadłam, dlatego każdemu polecam ten przepis. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne czekośliwki. Podawaliśmy też przepis na ciasto najlepsze na 15 sierpnia.

ziemniaki
Fot. YouTube/smacznytv
Zapomnisz o plackach z cukinii testując ten przepis. Robi się praktycznie sam, a smakuje obłędnie
Tak pysznej piersi z kurczaka nigdy nie jadłam. Prosta, soczysta i niezwykle tania
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy