Takie ciasto robię co roku na 15 sierpnia. Moja rodzina jest nim zachwycona
Goście zaproszeni, a ty nie wiesz, jakie ciasto przygotować? Malinowa chmurka z przepisu na 15 sierpnia sprawdzi się doskonale. Bliscy nie będą mogli uwierzyć, że przygotowałaś je sama i to w taki prosty sposób. Koniecznie poznaj przepis, a będzie wracać do niego bardzo często.
Ciasto doskonałe na każde święto
Od 15 sierpnia wielu z nas rozpocznie długi weekend. To dobry powód, aby nie tylko wyjechać na krótki urlop, ale też spotkać się z najbliższymi. Na taką okazję trzeba, się przygotować coś wyjątkowego. Doskonale sprawdzi się malinowa chmurka.
To lekkie ciasto z galaretką i owocami podpasuje każdemu. Smakuje tak dobrze, że poproszą cię o niejedną dokładkę, a nawet o przepis. Przygotowanie jest proste, a w dodatku nie wymaga pieczenia, przez co przygotujesz je w krótkim czasie. Dokładną instrukcję poznasz wraz z listą potrzebnych produktów w dalszej części artykułu.
Ładuje je do słoików, kotlety to nie wszystko. Są pełne witamin i minerałów, na zimę jak znalazłCo będzie ci potrzebne?
Najważniejszymi składnikami ciasta jest galaretek oraz maliny. Owoce mogą być zarówno świeże, jak i mrożone. Gwarantuje to, że ciasto możesz przygotować również poza sezonem na ten owoc. Oprócz tych składników potrzebne będą również te na ciasto. Umieściliśmy je na liście poniżej, więc za nim wybierzesz się na zakupy po te najpotrzebniejsze, sprawdź dokładnie, co potrzebujesz. Pamiętaj również, aby żadnego z nich nie pomijać. Zdjęcia ilustrujące proces przygotowań pochodzą z kanału Mąż przy garach, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 600 g malin
- 700 ml + 100 ml gorącej wody
- 160 g podłużnych biszkoptów
- 12 g żelatyny
- 500 g śmietany kremówki
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 40 g płatków migdałowych
Malinowa chmurka - przepis
Zacznij od przygotowania galaretki. Do dużej miski wlej 700 mililitrów wody i rozpuść w niej i rozpuść w niej zawartość dwóch opakowań z galaretką. Odstaw ją do wystudzenia. Na spodzie prostokątnej foremki ułóż ciasno biszkopty. Do przestudzonej galaretki włóż umyte i oczyszczone maliny, a całość delikatnie wymieszaj.
Gdy galaretka stężeje, wyłóż ją na biszkopty i równomiernie rozprowadź. Ciasto umieść w lodówce, a w tym czasie przygotuj masę śmietanową. Do małej miski wlej 100 mililitrów wody i rozpuść w niej żelatynę. Odstaw do wystudzenia. Do dużej miski wlej śmietanę i dodaj cukier puder oraz pastę waniliową. Za pomocą miksera ubij całość na jednolitą masę. Dodaj żelatynę i ponownie wymieszaj.
Masę wylej na stężała galaretkę i równomiernie ją rozprowadź. Wierch udekoruj płatkami migdałów. Ciasto umieść do lodówki na trzy godziny i gotowe. Wystarczy kroić na kawałki podawać na deser.
Sprawdź także, co zrobisz z tych grzybów oraz dowiedz się, jak przygotować tn zdrowy napój.