Smakosze.pl Przepisy Pokrój ziemniaki, upchaj w słoikach i zalej. Ten patent to mistrzostwo
Fot. youtube.com/webspoonworld

Pokrój ziemniaki, upchaj w słoikach i zalej. Ten patent to mistrzostwo

11 marca 2025

Kisiliście kiedyś surowe ziemniaki? Nie? To na co jeszcze czekacie!? Frytki z marynowanych kartofli to jeden z najlepszych wariantów tej przekąski.

Marynowane ziemniaki

Kiszenie ziemniaków oczywiście nie jest tym samym co podobna czynność wykonana z ogórkami. Ziemniaki nie są bardzo trujące w umiarkowanej ilości, jednak generalnie ich jedzenie na surowo jest odradzane. Nie ma też powodu, by kisić je za długo.

A jednak zamarynowanie ziemniaków choćby przez kilkanaście godzin w solance przed przygotowaniem z nich frytek ma mnóstwo zalet . Po pierwsze – wzbogaca smak przekąski o aromaty wyciągnięte z dodatków. Po drugie – zmiękcza i nawilża warzywo w środku . Dzięki temu możemy w air fryerze osiągnąć doskonale miękkie, a jednocześnie chrupiące z zewnątrz frytki.

marynowanie ziemniaków
Fot. youtube.com/webspoonworld
Naleśniki od lat robię bez grama mąki. Są 100 razy lepsze, niż tradycyjne

Przepis na frytki z kiszonych ziemniaków

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Webspoon World. Autorzy zwracają uwagę, że ziemniaki dobrze jest marynować dość długo. Pamiętajmy jednak, żeby przy przechowywaniu dłużej niż przez dwie godziny odstawić je do lodówki. To kwestia bezpieczeństwa żywności.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • Ziemniaki
  • Kilka gałązek koperku
  • Ząbki czosnku
  • Nasiona gorczycy
  • Pieprz ziarnisty
  • Sól
  • Oliwa
krojenie ziemniaków
Fot. youtube.com/webspoonworld

Frytki z air fryera lub piekarnika

Do wyparzonych słoików wrzucamy po łyżeczce soli. Dodajemy po kilka ziaren pieprzu, łyżeczkę gorczycy i gałązkę koperku. Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki jak duże frytki. Przepłukujemy je zimną wodą, osuszamy i układamy w słoikach.

Słoiki zalewamy letnią wodą . Zamykamy je niezbyt mocno zakrętkami i wstrząsamy delikatnie, by rozpuścić sól w wodzie. Odstawiamy słoiki na ok. 2 godziny, a jeśli na dłużej – wstawiamy je do lodówki.

składniki marynaty
Fot. youtube.com/webspoonworld

Po zamarynowaniu ziemniaki wyrzucamy na sitko . Dokładnie odsączamy je z nadmiaru wilgoci, aż będą możliwie suche. W pojemniku air fryera lub w misce spryskujemy je oliwą i mieszamy, by były nią cienko, ale dokładnie pokryte.

Frytki pieczemy w piekarniku lub air fryerze w temperaturze 190 stopni . Pieczenie kończymy, kiedy będą złociste. Powinno to zająć ok. 20-25 minut.

Wypróbuj też przepisy na szybkie kotlety i błyskawiczne krokiety .

frytki
Fot. youtube.com/webspoonworld
Weź 2 sztuki do ręki i wrzuć do kawy. Zrobisz z niej ultra spalacz tłuszczu
Lepsze niż schabowe, a nawet mielone. Te kotlety zrobisz w kilka minut
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy