Smakosze.pl Produkty Polacy dali się nabrać na „lody naturalne”
psdphotography, Getty Images Pro

Polacy dali się nabrać na „lody naturalne”

29 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Lodziarnie serwujące lody "rzemieślnicze" oraz "naturalne" w większości tak naprawdę nie różnią się niczym, od zwykłych budek ze świderkami. Polskie prawo handlowe nie ma bowiem sprecyzowanych powyższych terminów na lody, więc przedsiębiorcy mogą wykorzystywać tę lukę. Lepiej dokładnie sprawdzić lokal, zanim zje się w nim coś smacznego.

Nie ma nic lepszego niż kilka gałek lodów w czasie lata. Długie spacery w mocnym słońcu wykańczają, więc wiele osób decyduje się na zastrzyk energii po wizycie w lodziarni.

Okazuje się jednak, że wiele tego typu przybytków nie serwuje lodów przygotowywanych na miejscu przez sprzedawcę. Większość z nich jedynie zaopatruje się w gotowe półprodukty i sprzedaje je z etykietą "lody rzemieślnicze".

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Oszukane lody

Lody naturalne reklamowane są przez sprzedawców jako ręcznie robione słodycze, które wykonane są z najlepszych jakościowo składników. Pasja włożona w ich przygotowanie jest dodatkowym walorem poprawiającym smak.

Niestety jak wynika z tekstu na portalu newsy.gotujmy.pl, większość lokali oferujących takie specjały zwyczajnie żeruje na braku wiedzy klientów. W praktyce wszak lody "rzemieślnicze" nie różnią się niczym, od innych masowo produkowanych lodów.

Znaczna większość lodziarni w całym kraju już od jakiegoś czasu nie zajmuje się robieniem lodów od podstaw. Preferują kupne zamienniki od hurtowni, które są tańsze, łatwiejsze w obróbce i mniej czasochłonne.

Jak smakują prawdziwe lody?

Lody zrobione w tradycyjny sposób powinny być kremowe, intensywne w smaku, miękkie, mało napowietrzone, a niewielka porcja powinna sycić - z uwagi na dużą zawartość tłuszczu.

Dobre jakościowe lody przygotowuje się nie na podstawie mleka, lecz ze śmietanki o dużej zawartości tłuszczu. Ich cena jest większa niż większości produktów, jednak w tym wypadku płaci się za doskonałą jakość oraz trud włożony w produkcję.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Fałszywe lody są często wykonane z gotowych kompozycji smakowych, past owocowych, a niekiedy wręcz z proszku, który po zmieszaniu z wodą i zamrożeniu, staje się lodami. Taki produkt nie smakuje dobrze i z całą pewnością nie jest zdrowy.

Projekt bez tytułu - 2021-06-29T150806.757
undefined

Źródło: bebuntoon, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy