Smakosze.pl Produkty Polacy ją jedzą, a jest napakowana ołowiem. Najgorsza ryba obok pangi
fot.Shutterstock

Polacy ją jedzą, a jest napakowana ołowiem. Najgorsza ryba obok pangi

6 września 2024
Autor tekstu: Monika Dec

Ryby są zdrowe i warto je włączyć do swojego menu. Niestety, nie każdy gatunek wart jest uwagi. Jedzenie niektórych z nich nie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Od lat eksperci przestrzegają przed pangą, ale nie tylko na nią należy uważać.

Tej ryby nie jedz

Panga od lat uchodzi za  niezdrową rybę. Eksperci od lat biją na alarm i proszą świadomych konsumentów o omijanie tego gatunku. Słodkowodna ryba pochodzi z rzeki Mekong w Wietnamie, która została okrzyknięta najbardziej zanieczyszczoną na świecie . Nie dziwi zatem fakt, że panga zawiera w sobie wiele szkodliwych dla zdrowia substancji takich jak rtęć.

Mimo korzystnej ceny i sporej popularności pangi w Polsce, sprzedaż tej ryby z roku na rok spada. Niestety, w mediach pojawiły się niepokojące doniesienia o innym gatunku ryby. Ma swoich miłośników, ale również nie jest najlepszym wyborem.

panga.jpg
fot. Canva
Taką zapiekankę robię we wrześniu na piątkowy obiad. Nie ma w niej ani odrobiny mięsa

Najgorsza ryba obok pangi

Eksperci przestrzegają przed spożywaniem tilapii. Hodowle tej ryby znajdują się m.in. w: Chinach, Wietnamie i Indonezji. Wiele z nich nie spełnia podstawowych norm sanitarnych. Jak podaje portal Interia, przeprowadzone badania wykazały, że ryba zawiera wysoki poziom ołowiu, a także DDT (jest to preparat, który stosuje się w środkach owadobójczych).

Nie musimy jednak w pełni rezygnować ze spożywania tilapii. Kluczowy jest jednak jeden warunek. Wystarczy, że podczas zakupów będziemy dokładnie sprawdzać z jakiej hodowli pochodzi ta ryba. Najlepiej, gdy są one ekologiczne i zlokalizowane w Europie. Wtedy, mamy pewność, że spełniają one wszelkie wymagania sanitarne. Kupując tilapię trzeba po prostu zachować wyjątkową czujność. Jakie ryby warto włączyć do naszego menu? Odpowiedź w dalszej części artykułu.

Te ryby są dobrym wyborem

Sklepy kuszą szeroką ofertą ryb. Są wśród nich liczne gatunki, które są warte uwagi. Warto zwrócić uwagę na mirunę . Jest ona powszechnie uznawana za zdrową i chudą rybę. Pochodzi z czystych wód oceanicznych, dlatego nie jest zanieczyszczona. Jest cennym źródłem witamin i minerałów takich jak: selen, fosfor, potas i żelazo . Pozytywnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale i urodę, ponieważ jej spożywanie wzmacnia włosy i paznokcie.

Niezłym wyborem jest również makrela . Ta niedroga ryba zdecydowanie wyróżnia się solidną dawką składników odżywczych takich jak: selen czy magnez. Zawiera również cenne kwasy omega - 3, które są bezcennym wsparciem dla naszego układu nerwowego . Może być doskonałym składnikiem do past do kanapek. Przepis na jedną z nich znajdziecie tutaj .

Wszyscy robią ogórki na zimę, a o tych kiszonkach zapomniano. Są pyszne i zdrowe
Ceny w Biedronce lecą w dół. Uwielbiane mięso na grilla dostaniesz gratis
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy