Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wszyscy robią ogórki na zimę, a o tych kiszonkach zapomniano. Są pyszne i zdrowe
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.09.2024 11:42

Wszyscy robią ogórki na zimę, a o tych kiszonkach zapomniano. Są pyszne i zdrowe

kiszonki
Fot. Shutter/MOLEQL

Ruszył sezon na kiszonki, a to oznacza, że praca wre w kuchniach wielu smakoszy. Warto oprócz ogórków kiszonych, zamknąć w słoikach zupełnie inne warzywo. Na zimę będzie jak znalazł. 

Kalafior na zimę pełen smaku

Koniec wakacji i początek września to nie tylko czas rozpoczęcia nauki. To też moment, gdy chętnie robimy kiszonki na zimę. Smaczne i zdrowe przydadzą się do obiadu, surówek, sałatek, czy jako przekąski. Przeważnie robimy ogórki kiszone, ale warto odkryć smak innych kiszonek.

Jak smakuje kiszony kalafior? Pora się o tym przekonać. Taka kiszonka wyjdzie pysznie i chętnie sięgniemy po nią w zimie. Kiszony kalafior jest wartościową kiszonką. Jego działanie dobrze wpływa na cały nasz organizm. Kalafior w wyniku fermentacji zyskuje jeszcze więcej wartości odżywczych. 

Fot. Canva/Jiri Hera
Fot. Canva/Jiri Hera
Ceny w Biedronce lecą w dół. Uwielbiane mięso na grilla dostaniesz gratis

Kiszony kalafior jedz dla zdrowia i smaku

Kiszony kalafior jest bogaty w anyoksydanty. Zawiera dużo witamin A, C, K, E i B. Jedzenie tej kiszonki wzmacnia układ odpornościowy i pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Ta kiszonka dostarczy nam błonnika, a także żelaza, wapna, potasu i sodu. To kiszone warzywo działa oczyszczająco, przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć.

Dodatkowo kiszony kalafior opóźnia starzenie się organizmu, dba o prawidłowe krążenia krwi i wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Fosfor i magnez zawarty w tej kiszonce poprawia pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Kiszony kalafior wykazuje też działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Dlatego warto przygotować kiszony kalafior na zimę. 

Jak zrobić kiszony kalafior na zimę?

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 12 cm korzenia chrzanu
  • 4 liście chrzanu
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 baldachy kopru
  • 16 nasion ziela angielskiego
  • 20 nasion czarnego pieprzu
  • 40 ziaren gorczycy
  • 8 liści laurowych
  • 4 szczypty ostrej papryki

Składniki na zalewę:

  • 1 litr wody
  • 1 czubata łyżka soli niejodowanej

Z podanych składników wyjdą 4 słoiki ½ litrowe. Kalafior dokładnie opłucz i podziel na różyczki. Ułóż ciasno w 4 słoikach z pozostałymi składnikami. Można dodać marchewkę i czerwoną paprykę, a zawartość słoików będzie kolorowa i smaczna. Teraz przygotuj zalewę i zalej nią zawartość słoików.

 Słoiki zakręć, a już po upływie doby zacznie się proces fermentacji. Ważne, jest, by codziennie przez 3 dni, delikatnie odkręcać słoiki. Dzięki temu gaz się ulotni. Po wygazowaniu słoiki szczelnie zakręć i został do ukiszenia. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne i błyskawiczne ciasto bez pieczenia. Podawaliśmy przepis na szybkie śniadanie z ciasta francuskiego. 

kiszony kalafior
Fot. Canva/Zolotaosen

Źródło: browin.pl, smaker.pl