Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siekam i dodaję do pasty z makreli. Ten dodatek nie ma sobie równych
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 21.01.2024 18:42

Siekam i dodaję do pasty z makreli. Ten dodatek nie ma sobie równych

kanapki z pastą
Canva/@afro

Świeże pieczywo, wyśmienita pasta z makreli i śniadanie gotowe. Na samą myśl aż ślinka cieknie, ale jak zrobić, żeby smak naszej pasty był jeszcze lepszy? O tym dowiesz się właśnie z tego przepisu. 

M jak makrela

Głównym i najważniejszym składnikiem pasty jest wędzona makrela. To ona nadaje paście niepowtarzalny smak i zapach. Pamiętaj, aby wybrać dobrej jakości rybę, bo tylko ona zagwarantuje, że twoja pasta będzie udana.

Warto jeść makrelę ze względu na dużą zawartość białka, a przede wszystkim  ze względu na to, że ta ryba zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3. To one odpowiadają za zmniejszenie ryzyka miażdżycy oraz za ogólne wsparcie odporności. 

makrela.jpg
Canva/@wideonet
Od lat sam robię domową przyprawę do zup. Nie ma w niej żadnej chemii, jest za to pysznie i zdrowo

Sekretny składnik pasty

Pastę z makreli pewnie robiłaś nieraz. Założę się, że mogłabyś ją przyrządzić z zamkniętymi oczami, ale czy kiedykolwiek pomyślałaś, aby jakość urozmaicić swój przepis?

Jeżeli odpowiedź brzmi tak, to doskonale. Składnikiem, który ulepszy i podkreśli smak twojej pasty, jest koperek. Wystarczy go bardzo drobno posiekać, dorzucić do pasty i wymieszać. Wspaniały efekt gwarantowany. 

Jak zrobić pastę z makreli?

Ja pastę z makreli robię tak.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 kiszone ogórki
  • 250 g makreli
  • 80 g majonezu
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie obierz makrelę ze skóry i ości. Rybie mięso włóż do miski. Ogórka pokrój w drobną kosteczkę i wrzuć do miski z rybą. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj, a potem dodaj do pozostałych składników. Jajka drobno pokrój i wrzuć do miski. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą widelca, w taki sposób, aby jak najbardziej rozdrobnić i połączyć składniki. Przeczytaj, dlaczego twoje placki ziemniaczane się rozpadają oraz jak zrobić ciasto w 15 minut.

Na koniec dodaj majonez, sok z cytryny oraz przyprawy. Wymieszaj na jednolitą pastę i zajadaj. 

koperek.jpg
Canva/@A's Images
Tagi: Przepis Ryba