Smakosze.pl Porady Polacy je omijają, a jest idealnym mięsem na rosół. Korzysta z niego sama Gessler
Canva/ed chechine

Polacy je omijają, a jest idealnym mięsem na rosół. Korzysta z niego sama Gessler

8 czerwca 2023

Rosół jest jedną z najbardziej ulubionych zup Polaków. Rozgrzewa i doskonale smakuje. Każda pani domu ma swój własny sposób na gotowanie tej zdrowej zupy. Dobór mięs jest kluczowy. Jednak rzadko do rosołu trafia mięso z gęsi. Warto dodawać je do tej zupy.

Gęś w rosole, czy warto dodawać to mięso?

Mięso z gęsi jest rarytasem, który stanowczo rzadko jest dodawany do rosołu. To mięso jest dość tłuste, a gdy chcemy, żeby nasz rosół nie był tak tłusty, to warto go przyrządzić dzień wcześniej i odstawić. Wówczas tłuszcz stężeje i będziemy mogli go łatwo usunąć z powierzchni rosołu.

Mięso, na którym gotował się rosół, można oddzielić od kości i potem dodawać do zupy. Warto pamiętać, żeby potem zagotować jeszcze raz rosół. Magda Gessler dodaje mięso z gęsi do rosołu, który przygotowuje. Gęsina jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Wpływają one na prace serca i mózgu.

Uważaj na to podczas zakupów w Biedronce. Dietetyczka ostrzega wszystkich

Jak przygotować rosół z gęsiną?

Składniki:

  • skrzydełka, szyja, podroby po luzowaniu gęsi
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • pół pora
  • cebula
  • 3 gałązki lubczyku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Mięso zalać 3 litrami zimnej wody i wstawić na mały gaz. Gdy zacznie się gotować, usunąć szumowiny, dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz i gotować na wolnym ogniu przez godzinę.

Następnie dodać włoszczyznę, lubczyk i gotować następną godzinę. Przed podaniem trzeba przecedzić rosół. Można podawać z domowymi kluskami lanymi.

Gęsina? Tylko z Polski!

Polska jest największym producentem gęsiny w Europie. Jednak mimo to w kraju jemy bardzo mało tego mięsa. Trzeba przyznać, że nie jest ono w Polsce zbyt popularne. Warto wiedzieć, że gęsina jest dużo zdrowsza od wieprzowiny i bardziej kaloryczna od kurczaka.

Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych gęsina zawiera witaminy z grupy B, witaminę A i P. Gęsina dostarczy nam żelaza, cynku, potasu i magnezu i cynku. To również źródło pełnowartościowego białka. Pisaliśmy o idealnej gęsinie . Podawaliśmy też patent Magdy Gessler na rosół.

mięso z gęsi
Canva/oyaboya

Źródło: beszamel.se.pl

Poszedł na najtańszego steka w Polsce. Nagle zobaczył co robi inny klient, szokujące nagranie
To najostrzejsza kiełbasa świata, spróbował i zamarł. „Jeśli przeżyję, nie jem już nic ostrego”
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy