Smakosze.pl Produkty Polacy jedzą je na potęgę w Tłusty Czwartek, a to najgorsze pączki. Omijaj szerokim łukiem
Fot. Shutterstock/PawelKacperek

Polacy jedzą je na potęgę w Tłusty Czwartek, a to najgorsze pączki. Omijaj szerokim łukiem

29 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pączek pączkowi nierówny. Niezależnie od tego, czy kupujesz pączki w dobrej cukierni, czy w jednym z dyskontów, warto zwrócić uwagę na jeden szczegół. Poznaj wskazówki, a na Tłusty czwartek kupisz te najlepsze i dobrej jakości.

Tłusty czwartek, czyli słodycze bez umiaru

Pączki to słodycze , których nie może zabraknąć na Tłusty czwartek. W ten wyjątkowy dzień zjadamy ich całą masę, dlatego warto zadbać o to, aby były dobrej jakości, a przy tym powinny być świeże. Nie każdy wie, jak rozpoznać słodycze o tych cechach podczas zakupów, dlatego przygotowaliśmy kilka wskazówek.

Stosując je, już nigdy nie kupisz pączków, które będą niesmaczne i nieświeże. Dokładnie opisaliśmy je w dalszej części artykułu. Poznaj je, a już zawsze kupisz idealny przysmak.

smażenie pączków.jpg
Fot. Canva/MiloszGuzowski
Ogromna wpadka w Biedronce, rozdawali to prawie za darmo. Klienci wynosili pełne koszyki

Jak kupić najlepsze pączki na Tłusty czwartek?

Wybór pączka dobrej jakości wcale nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Jeżeli kupujesz te z popularnych sieci sklepów, zwróć uwagę na skład. Im krótsza jest lista składników, tym lepiej. Zwróć również uwagę na to, aby pączki nie były wcześniej mrożone.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Kupując pączki, warto zwrócić uwagę na charakterystyczną obwódkę, która znajduje się z boku pączka. Jeżeli jest jasna i równa, to znak, że słodki przysmak jest świeży. Wygląd obwódki świadczy również o tym, że pączki były smażone w odpowiedniej temperaturze, a w dodatku, że pączki nie tonęły w tłuszczu, a pływały na jego powierzchni.

pączki z lukrem.jpg
Fot. Canva/WDnet

Takich pączków nie kupuj

Przy zakupie pączków warto zwrócić również uwagę na lukier, który wiele mówi o ich świeżości. Popękany lub zbyt suchy lukier świadczy o tym, że słodycze na sklepowej półce spędziły zbyt wiele czasu od ich usmażenia.

Zwróć również uwagę na to, czy pączek nie jest zbyt pomarszczony. Powinien być sprężysty i bardzo miękki. Jeżeli taki nie jest, nie kupuj go.

Stosuj podane wskazówki, a już nigdy nie natniesz się na stare i niesmaczne pączki. Wpadki zdarzają się nawet najlepszym cukiernią.

Sprawdź także, co stało się z polskim masłem z rezerw oraz dowiedz się, jakie mięso kupisz taniej w Dino .

pą.jpg
Fot. Canva
Piję tę kawę wieczorem i śpię jak dziecko. To najlepszy napój na wieczór
Wlewam olej do mleka i włączam blender. Nie uwierzysz, co z tego wychodzi
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy