Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlewam olej do mleka i włączam blender. Nie uwierzysz, co z tego wychodzi
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 29.01.2025 16:27

Wlewam olej do mleka i włączam blender. Nie uwierzysz, co z tego wychodzi

mleko z olejem
Fot. youtube.com/sprintcooking

Mieszanie mleka z olejem? Trudno uwierzyć, ale z tego połączenia wychodzi cos naprawdę pysznego. Wystarczy dorzucić jeszcze kilka przypraw i pyszny efekt murowany. Ten przepis przyda si e w każdej kuchni.

Majonez bez jajek

Tradycyjny majonez musi zawierać żółto jaja, ubite z olejem na gładką, puszystą emulsję. Warto pamiętać, że w tym zestawie to nie jajko, a właśnie tłuszcz ma najwięcej kalorii. Przepis na bezjajeczny majonez nie jest więc sam z siebie dietetycznym zbawieniem.

Jaja są jednak produktem, który nie zawsze chętnie jadamy na surowo. Bezpieczeństwo żywności jest dziś na bezprecedensowo wysokim poziomie, a i tak zdarzają się jednak problemy. Jajka są zaś wyjątkowo narażone choćby na skażenie salmonellą.

składniki majonezu
Fot. youtube.com/sprintcooking
Ciasto szachownica od Heni smakuje jak marzenie. Sam krem to mistrzostwo świata

Domowy majonez

Poza tymi argumentami jednak ten przepis na majonez bez jajek to prosty sposób na przygotowanie w domu sosu o wszechstronnych zastosowaniach. Niewielkim wysiłkiem możemy awaryjnie, by załatać bieżące braki, przygotować małą porcję takiego mleczno-olejnego sosu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 50 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Ok. 30 ml soku z cytryny
  • Sól
majonez na łyżeczce
Fot. youtube.com/sprintcooking

Mleko, olej i blender

Szybki majonez bez jajek przygotować można bez pracochłonnego lania oleju cienkim strumieniem i ubijania masy. Wystarczy połączyć w naczyniu mleko z olejem i zmiksować na spieniony płyn. Dodajemy Sól, sok z cytryny i musztardę.

Blenderem miksujemy wszystko tak długo, aż powstanie jednolita, gładka masa. Przelewamy ją do słoika. W lodówce można taki domowy, niepasteryzowany majonez przechowywać przez kilka dni.

Jako zamiennik majonezu można też użyć miękkiego awokado. Wystarczy zmiksować je z musztardą i sokiem z cytryny. To zdrowsza, choć droższa alternatywa, oparta o jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych.

Wypróbuj też przepisy na niezwykłe udka z kurczaka i bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty.

gotowy majonez
Fot. youtube.com/sprintcooking
Tagi: Mleko Sos Przepis